Автор Тема: Дивовижний світ спецій  (Прочитано 2783 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 9 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Дивовижний світ спецій
« : 25 Березень 2012, 22:01:18 »
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Ваніль
ПОХОДЖЕННЯ Південна Америка, Мадагаскар, Сейшельські острови, Таїті
ЯК ПРОДАЄТЬСЯ Стручки, екстракт або есенція (уникайте синтетичні ванільні ароматизатори)
ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ В морозиві, молочних пудингах і кремах, в тортах, в солодких фруктах на десерт і в іриски. Промийте і обсушіть стручок перед тим, як використовувати в пудингах, потім зберігайте його в які щільно банку з цукром, щоб вийшов ванільний цукор.
 
ВАНІЛЬНИЙ ТОРТ
Час приготування: 45 хв + 15 хв + 3 год
Калорійність: 230 ккал (детальніше)
Інгредієнти: На 12 порцій:
 Для коржа:
 500 мл молока
 1 пакетик ванільного пудингу
 180 г цукру
 3 яйця
 1 пакетик ванільного цукру
 по 75 г борошна і крохмалю
 1 ч л розпушувача для тіста

 Для начинки і крему:
 250 г вершкового маслі
 100 г цукру
 1 пакетик ванільного цукру
 2-3 ст л молока
 100 г пластинок мигдалю
 200 мл 35%-их вершків
Інструкції: 1) Ванільний пудинг розвести молоком, додавши 80 г цукру, і на повільному вогні, помішуючи, довести до загустіння. Охолодити. Збити яйця з 3 ст л води, 100 г цукру і ванільним цукром. Додати борошно, крохмаль і розпушувач, вимісити тісто і викласти його у форму, покриту папером.
 2) Випікати бісквітний корж близько 15 хв при температурі 175 С. Дати трохи охолонути і вийняти з форми. Зняти папір і повністю охолодити корж. Для начинки розчинити в теплому молоці 50 г вершкового масла, 100 г цукру і ванільний цукор. Уварити на слабкому вогні і додати пластинки мигдалю.
 3) Намазати на бісквіт начинку і дати підсохнути. Збити 200 г м'якого вершкового масла, додаючи пудинг. Охолоджувати вершковий крем 1 ч. Збити вершки і половину ввести в крем. Розрізати корж навпіл горизонтально і перешарувати кремом. Охолоджувати 2 ч. Прикрасити вершками за допомогою кондитерського мішечка.
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 9 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #1 : 26 Березень 2012, 09:46:11 »
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
НАЗВА СПЕЦІЇ Бадьян (Star Anise)
ПОХОДЖЕННЯ Китай, В'єтнам
ЯК ПРОДАЄТЬСЯ Китай, В'єтнам
ЯК ВИКОРИСТОВУВАТИ З китайської качкою, в стравах з яловичиною або свининою, в рибних супах, гуляшах і маринадах. Використовуйте цілком або шматочками, так як в оболонці більше аромату, ніж в насінні. Вживайте в сиропах, в яких готується груша або ревінь для додання легкого лакричного смаку.
ПРЯНІ ГРУШІ

Час приготування: 10 хв 30 хв

Калорійність: В 1 порції: 168 ккал, 0 гр жирів (детальніше)

Інгредієнти: На 1 банку (1.15 л):
 8 груш, очищених і порізаних на шматочки
 1 паличка кориці, поламані на шматочки
 1 ч л суміші кориці, гвоздики і мускатного горіха
 2 шт зірчастого бадьяна
 175 гр цукру
 400 мл яблучного оцту

Інструкції: 1. Покласти груші в каструлю і додати достатньо води, щоб вона повністю покривала груші. Варити 5 мін на повільному вогні, потім дістати шумівкою і покласти в банку місткістю 1.15 л. Розкласти так, щоб вони красиво виглядали.

 2. Перелити воду, що залишилася в мірний глечик і налити достатньо води, щоб вийшло 400 мл. Повернути в каструлю і перемішати з усіма іншими інгредієнтами. Довести до кипіння і варити 20-30 хв, поки рідина не увариться. Полити сиропом груші і додати корицю і бадьян. Дати охолонути. Запечатати і підписати. Згодом груші стануть ароматними і дуже смачними, просто зберігаєте в прохолодному місці.

 На замітку:

 Щоб простерилізувати банки, потрібно покласти їх в каструлю з киплячою водою на 15 хв або обсушити в теплій духовці. Груші можуть зберігатися до 3 місяців в темному місці.
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 9 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #2 : 02 Травень 2012, 09:05:49 »
Спеції та прянощі, їх цілющі якості та застосування



Асафетида (Хінг) - ароматична смола коренів рослини Ferula asafoetiela. За смаком дещо нагадує часник, але значно перевершує його за лікувальними властивостями. Асафетида була дуже популярна як спеція і як ліки у Римській імперії. Для лікування мігрені (головних болів) вона є одним з найкращих засобів. Використовуючи асафетіду при приготуванні їжі, можна позбутися від поліартриту, радикуліту, остеохондрозу. Асафетида відновлює гормональні функції наднирників, статевих залоз, заспокоює нервову систему. Її можна додавати в перші й другі страви за смаком.

Імбир (Адрака) - це мелений світло-коричневий вузлуватий корінь рослини Zingiber officinabis. Застосовується у всіх видах індійських страв. Імбир - неперевершене ліки. Він чудово лікує більшість шкірних і алергічних захворювань, бронхіальну астму, порушення мозкового кровообігу. Імбир відновлює імунітет, підвищує психічну стійкість в стресових ситуаціях, усуває спазми в кишечнику. Крім того, він прекрасно активізує травлення. Імбирний чай відновлює сили при фізичній і психічній втомі. Імбир лікує простудні і легеневі захворювання, збільшує засвоєння кисню легеневою тканиною. Нормалізує діяльність щитовидної залози.

Куркума (халдеї) - являє собою корінь рослини із сімейства імбирних, в молотом вигляді це яскраво-жовтий порошок. Володіє чудовим лікувальну дію при поліартритах, остеохондрозі, порушеннях імунітету, захворюваннях печінки, нирок. Куркума відновлює сили при м'язової слабкості, виліковує виразкову хворобу 12-ти палої кишки, лікує цукровий діабет. А також вона очищає кров і має сечогінну дію. Застосовується в невеликих кількостях для забарвлення страв з рису і надання свіжого гоструватий аромату овочів, супів, закусок.

Порошок манго (амчур) - це розмелені плоди дерева манго Mangifera indica. Застосовується в напої, овочеві страви, кислі страви та салати. Порошок манго покращує настрій, лікує депресивні стани. Надає позитивний ефект при зниженні слуху, активізує роботу тонкого кишечника, покращує кровообіг в легеневої тканини, знімає м'язову втому. Нормалізує обмін кальцію в організмі, лікує короткозорість.

Перець чилі (Мірча) - відрізняється від звичайного червоного перцю більш червоним кольором, солодкуватим запахом і вираженою лікувальною дією на організм. Чіллі нормалізує активність нервової тканини головного мозку, лікує епілепсію. Активізує травлення, підвищує секрецію шлункового соку, покращує роботу печінки, лікує гепатити різної етимології. Надає лікувальну дію при доброякісних пухлинах, бронхіальній астмі, алергічних захворюваннях. Лікує атеросклероз судин всього організму. Ця пряність надає їжі гостроту. Додається до смаку.

Насіння гірчиці чорної (раї) - насіння рослини Brassica juncea. Насіння чорної гірчиці дрібніше, ніж насіння жовтого сорти культивується в Європі, відрізняються за смаком і чудовим лікувальним властивостям. Вона добре заспокоює нервову систему при стресах, знімає мігрені. Нормалізує гормональні функції наднирників, статевих залоз. Надає позитивну дію при атеросклерозі, ішемічній хворобі серця. Чорна гірчиця лікує поліартрит, остеохондроз, простудні захворювання. Сприяє розсмоктуванню мастопатії. Гострі на смак, мають горіховий запах, застосовуються практично у всіх солоних блюдах.

Кардамон (елайчі) - відноситься до сімейства імбирних Elettaria cardamonum. Його блідо-зелені стручки застосовуються в основному для ароматизації напоїв і солодких страв. Кардамон освіжає ротову порожнину, стимулює травлення. Добре лікує ішемічну хворобу серця, знімає больовий синдром при серцево-судинної патології. Нормалізує кровопостачання в судинній стінці, знімає спазми судин. Кардамон знижує активність щитовидної залози при підвищенні її функції, має відхаркувальну і спазмолітичну дію при бронхітах.

Листя карі (каррі латгі або Мітхо ним) - сухе листя дерева каррі Murraya Koenigri, що росте в Південно-Західній Азії. Їх додають в овочеві страви, супи, страви з круп. Листя карі допомагають при ентероколіті, гепатиті, холециститі. Вони добре виліковують запальні процеси в нирках, збільшують діурез. Сприяють загоєнню ран, лікуванню пневмонії, поліартритів, остеохондрозу, запалення сечового міхура. Вони очищають кров від інфекції білкових шлаків, лікують ангіну, фурункульоз шкіри та інші бактеріальні інфекції.

Насіння калінджі (калінджі) - чорні насіння рослини Nigella sativum, що мають форму сльозинки. Насіння цієї рослини зовні дуже схожі на насіння цибулі, але за смаком і якостями не мають з ним нічого спільного. Вони застосовуються в овочевих блюдах і випічках з овочевою начинкою і надають їм своєрідний аромат. Насіння калінджі покращують діяльність мозку і сприяють травленню. Вони мають сечогінну дію, активізують нервову систему. Насіння калінджі збільшують активність сітківки ока, лікують короткозорість, а також володіють антидепресивну дію.

Мускатний горіх (джайпхал) - це ядро ​​плода тропічного дерева Myristica Fragrans. Натертий мускатний горіх використовують в малих кількостях (іноді в поєднанні з іншими прянощами) для додання аромату пудингам, молочним солодощів і овочевих страв. Дуже добре поєднується зі шпинатом і зимовими сортами гарбуза. Як і багато прянощі, стимулює травлення і виліковує хронічні риніти. Чудово лікує багато доброякісні пухлини, стафілококову інфекцію, надає сприятливу дію при туберкульозі, перешкоджає виникненню злоякісних пухлин.

Насіння коріандру (хара Дхані) - дуже ароматні насіння рослини Coriandrum sativum. Одна з основних прянощів, використовуваних в індійській кухні. Масло коріандрового насіння допомагає засвоювати крохмальну їжу і коренеплоди. Коріандр надає їжі свіжий весняний аромат. Насіння коріандру є сильним стимулятором імунної системи організму. Дають хорошу дію при лікуванні доброякісних і злоякісних пухлин, мобілізують організм на легке подолання психологічних навантажень.

Насіння індійського кмину (Джиро кумін) - насіння білого індійського тмину Cuminum cyminum - важливий компонент в рецептах овочевих, рисових страв і закусок. Щоб насіння куміна надавали їжі характерний смак, вони повинні бути добре підсмажені. Насіння кумина сприяють травленню і розділяють цілющі властивості насіння калінджі.

 Насіння чорного кумина темніше і дрібніше, ніж білі, мають більш гіркий смак і гострий запах. Вони не вимагають такого тривалого обсмажування, як насіння білого кумина.

 Насіння кумина надають бадьорість, свіжість, стимулюють нервову систему, лікують гастрит з підвищеною кислотністю, підвищують активність нирок, мають сечогінну дію. Знімають спазми з дрібних судин шкіри.

Фенхель (сауф) - насіння рослини Foeniculum vulgare. Відомий також під назвою "солодкий кмин". Його довгі блідо-зелені насіння схожі на насіння кмину і куміна, але більше їх за розміром і відрізняються за кольором. За смаком вони нагадують аніс і використовуються в приправах. Фенхель покращує травлення, стимулює приплив грудного молока у годуючих матерів і дуже корисний при гастритах, виразках шлунка та інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Фенхель покращує зір при короткозорості, добре знижує підвищений артеріальний тиск. Він володіє хорошим відхаркувальну дію.

Шамбала (метхі) - Trigonella fenumgraecum. Відноситься до сімейства бобових. Улюблене рослина індійців. Його квадратні за формою коричнево-бежеві насіння незамінні в багатьох овочевих блюдах і закусках. Шамбала відновлює сили і стимулює приплив грудного молока у годуючих матерів, а також стимулює травлення і роботу серця, допомагає при запорах і кольках. Шамбала чудово лікує суглоби і хребет, попереджає переохолодження кінцівок. Вона нормалізує гормональні функції наднирників, статевих залоз.
 


Offline Olka

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2199
  • Поблагодарили: 314 раз
  • Репутація: +445/-2
  • Щастя у ваших руках, не опускайте їх!;))
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Оля
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #3 : 25 Травень 2012, 14:34:29 »
Я останнім часом дуже люблю базилік, і майже до всього додаю!
Такий класний смак потім мають страви!!!!!Мммммммммм))
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline божена

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 294
  • Поблагодарили: 59 раз
  • Репутація: +63/-1
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: марта
  • Ваше справжнє ім’я: божена
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #4 : 02 Листопад 2012, 07:34:22 »
А в мене останнім часом найкраща спеція- то часник( і у вигляді порошку) додаю майже до всьго.Смак зразу ж міняється та й корисно
 

Offline Совушка

  • Новенька
  • *
  • Повідомлень: 0
  • Поблагодарили: 8 раз
  • Репутація: +2/-0
  • До мене - на ТИ! )))
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Ліля
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #5 : 02 Листопад 2012, 08:36:29 »
Цитувати
( і у вигляді порошку)

Божена, а ти сама робиш порошок із часнику? d143 Бо купованому я аж ніяк не довіряю,  d104
 

Offline *Аля*

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1938
  • Поблагодарили: 69 раз
  • Репутація: +415/-2
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Неля
  • Ваше справжнє ім’я: Олександра
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #6 : 02 Листопад 2012, 09:47:12 »
Цитувати
Бо купованому я аж ніяк не довіряю
а я купляю часникову приправу (так і наз.),то мені дуже подобається!
 

Offline Ліліана

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1831
  • Поблагодарили: 528 раз
  • Репутація: +379/-1
  • Життя прекрасне, незважаючи ні на що......
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Богданчик, Вірочка і Надійка......всім по 8 років
  • Ваше справжнє ім’я: Ліля
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #7 : 03 Листопад 2012, 22:57:52 »
і я просто обожнюю базилік, додаю його навіть в котлети, смак просто  z4
а ще полюбляю Орегано до салатів.....і розмарин до м"яса  z4
Терпи…Усе колись минає… Живи на зло всім тим, хто зневажає. Даруй тепло тому, хто це цінує. І не шукай минулого. Його вже не існує.
 

Offline MILA1710

  • Новенька Мамка
  • **
  • Повідомлень: 15
  • Репутація: +5/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Вікуся,4 рочки
  • Ваше справжнє ім’я: Людмила
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #8 : 24 Січень 2013, 10:42:53 »


Що ж таке спеції/прянощі? Пряність - частина рослини, крім листя або стебел, які використовуються для надання смаку їжі.

Кора, коріння, кореневища, цибулини, квіткові бруньки незрілих фруктів, ягід, насіння, стручки, рильця і ​​навіть смола деяких рослин і бульби інших рослин, які використовуються в кулінарії по всьому світу протягом тисячоліть.

Частини рослин сушать, подрібнюють, маринують, солять у розсолі, і смажать... Там навіть така річ, як лушпиння, теж вступає в гру.

Як правило, спеції мають термін придатності рік або більше в їх неподрібленому та необробленому вигляді, а також ефективний термін придатності близько місяця, коли вони були перемелені, подріблені чи пройшли іншу обробку перед використанням. Паличка кориці збереже свою свіжість набагато довше, ніж вже перемелена, і цілі насінини кмину збережуть аромат значно довше, ніж мелені, та ж історія з мускатним горіхом, отже, якщо є можливість краще купувати цілі, необроблені спеції та перемелювати власноруч.

Словник спецій:

Аніс - насіння Pimpinella anisum, родич кмину, кропу і родом з східного Середземномор'я та Близького Сходу. Стародавні римляни вважали, анісу насіння мають лікувальні властивості тому додавали у тістечка які подавали наприкінці трапези, щоб допомогти у травленні, і до цих пір використовується в приготуванні хлібобулочних виробів та солодощів.
Зірчастий аніс - сушені плоди з дерева Illicium Verum, типу магнолії родом з Китаю і Японії. Ця спеція є важливим компонентом в китайському порошку з п'ятьма спеціями, а також багато китайських супів, маринадів, і в'єтнамських pho (яловичина і суп з локшиною).
Також насіння, листя анісу та анісову олію, широко використовують у лікеро-горілчаному виробництві. На них настоюють ракію, італійську самбуку, різноманітні анісові лікери та наливки (пастіс, анізетт, узу та ін.).


Барбарис - ягоди відносяться до роду Berberis і Mahonia, вони мають приємний кислий смак нагадує терпку смородину.  У світі нараховується понад 450 видів барбарису. Більшість з них поширені в Азії, деякі види — в Америці, Європі і Африці. Близько 90 з них інтродуковані в Україні.
Червоні ягоди використовуються для виготовлення мармеладу, квасу, соку, додають до страв з  м'яса в Центральній Азії та Ірані, а в Індії сушені ягоди додають у десерти. Також використовуються свіжі - їх додають в м'ясо і страви з морепродуктів, де їх терпкість накшталт лимонного соку.


Гвоздика - сушені квіткі Syzyium aromaticum, маленьке тропічне вічнозелене дерево родом з Молуккських островів в Індонезії, спеція була відома стародавнім римлянам завдяки торгівлі на суші в спеціях і налічує тисячі років. Евгенол є ефірна олія, яка дає гвоздиці її неповторний смак якого цінують практично в усіх частинах світу. Обережно з дозуванням спеції - вона легко може перебити решту запахів та смаку страви. Гвоздика використовується в солодких і солоних стравах на Близькому Сході, в Північній Африці, Індії, Китаї та Південно-Східної Азії. В Індії вони є одним з основних інгредієнтів garam masala, в Китаї вона має важливе значення для суміші п'яти спецій, а у Франції вона є однією з чотирьох спецій в Epices Quatre (поряд з чорним перцем, мускатним горіхом, і сушеним імбирем) . В Індонезії їх змішують з тютюном, додаючи до ароматичних сигарет kretek. Мелена гвоздика втрачає свій аромат швидко, так що купувати в невеликих кількостях або купити цілі гвоздики які збережуть свій аромат, принаймні рік, якщо правильно зберігати.


Каперси - закриті бутони декількох невеликих середземноморських чагарників роду Capparis. Зазвичай продаються мариновані або солоні, коли промити їх гострий аромат, який виходить з олії називається глікозид, який також знаходиться в хроні і васабі. Вони є важливим інгредієнтом в багатьох соусів (у тому числі тартар), та використовуються у багатьох стравах з морепродуктів і птиці де вони часто в парі з оливками, також їх можна додавати як "супровід" до ковбасних виробів, сирів, супів і копченої риби . Найбільші виробники каперсів є Франція, Італія, Іспанія, Каліфорнія, Кіпр і Мальта. Найкраще додавати у страву в кінці приготування їжі, оскільки тривалий вплив тепла може призвести до гіркоти в смаку.


Коріандр, коляндра або кінза (Coriandrum sativum) — однорічна травяниста рослина родини зонтичних висотою від 30 до 60 см. Він має солодкий, пряний аромат з відтінками перцю і апельсинової цедри. Широко використовуються в Північній Африці, Близькому Сході та в Індії як приправа до м'ясних і овочевих страв, тушкованого м'яса, і сосисок. У Європі та Північній Америці вони зазвичай знаходяться в сумішах трав та спецій і додають при випіканні пирогів. Цілі насіння легко подрібнюються або меляться і зберігають свій аромат досить довго.

 
Кориця - суха кора дерева Cinnamomum zelanicum родом зі Шрі-Ланки - істинна кориця має більш тонкий смак ніж касія (Cinnamomum cassia), яка як правило, продається як кориця в США. Насправді, це така поширена практика, що цілком можливо, що більшість американців ніколи не пробував істинної кориці.
Основне застосування кориці на Заході в солодощі і випічку, але вона також використовується в несолодких страв з м'яса і овочів в Північній Африці, на Близькому Сході, в Індії, Китаї та Латинській Америці. У Мексиці вона традиційно поєднується з шоколадом. Кориця доступна як в паличках (пір'я) так і в перемеленому стані, правда з часом втрачає такий насичений аромат, так що купувати в невеликих кількостях, а от у паличці вона збереже свій смак протягом декількох років.


Перець червоний гострий, перець чилі — висушені плоди тропічного куща Capsicum frutescens, пряність, яка має пекучий смак. Назва чилі походить від «chilli» з ацтекських мов науталь (сучасна Мексика) та перекладається як «червоний». Батьківщиною цієї рослини вважають тропічну Америку.
Перець чилі використовують у приготуванні настільки різноманітних страв, що важко перелічити...різноманітні м’ясні. овочеві страви, соуси, пасти, олії, конверви, бульйони, маринади, в заправку для салатів, і просто ним посипають страви. Цілий перець кладуть в борщі, супи (під час приготування, а не в готові страви).
Червоний перець додає гостроти сумішам прянощів, м'ясу, морепродуктам. Використовується в італійській, індійській, мексиканській і карибській кухнях. Червоний перець дуже часто використовують в сумішах прянощів, в поєднанні з часником, коріандром, базиліком, меленим лавровим листом та іншими.


Перець духмяний - Коли Колумб побачив маленькі, темні ягоди рослини Pimenta dioica, він думав, що знайшов перець він шукав на Далекому Сході, і, отже, іспанське назву для цієї пряності Піміента (перець). Її англійська назва походить від того, що смак нагадує суміш кориці, гвоздики, перцю і мускатного горіха. Широко поширені в усьому світі в цілому або порошкоподібній формі, в цілому вигляді має майже необмежений термін придатності. Він часто використовується у випічці, в приготуванні страв з м'яса, риби та грибів і в приготуванні різноманітних маринадів.
Культивують перець духм'яний в Індії, Індонезії, Кубі, Мексиці та Ямайці.
Плоди та листки духмяного перцю — джерело ефірної олії, котра застосовується у медицині, особливо стоматологічній практиці, як антисептичний засіб. В розтертому вигляді перець духмяний набуває красивого темно-бежевого кольору з червонуватим відливом.



Цитрусові - свіжі або сушені шкірки багатьох членів роду цитрусових (Citrus) дають безпомилковий смак і аромат цитрусових до будь-якої страви. У Північній Африці цілі лимони засолюють, а мариновану шкірку  добавляють в страви з курки та баранини. А от цілий сушений лайм додають в тушковане м'ясо на Близькому Сході. Японці використовують сушені шкірки yuzu, цитрусовий аромат якого схожий на помісь лимона й лайма, додають в супи, приправи та солодощі. На Заході ми використовуємо сік, шкірки, а цедру (зовнішня кольорова частина шкіри), для ароматизації випічки, десертів, і цукерки, а також у країнах Карибського басейну і Латинської Америки сік використовується в численних маринадів. І давайте не забувати, всі напої з цитрусовими. Зацукровані і сушені шкірки цитрусових будуть зберігати аромат до нескінченності.
 

Offline вишня

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 115
  • Поблагодарили: 1 раз
  • Репутація: +16/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Марійка, 16.10 2012р
  • Ваше справжнє ім’я: Людмила
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #9 : 14 Березень 2013, 23:40:44 »
Підтримую,дівчат,щодо базиліку..а ви знаєте,що його є купа видів,і в кожного інший запах,найбільше,люблю гвоздичний і лимонний..хотіла б додати,з власного довіду,заморожений зберігає повністю аромат,а сушений не дуже...
 

Offline Nadja_if

  • Організатор СП!
  • Своя Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 535
  • Поблагодарили: 67 раз
  • Репутація: +70/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Марко і Катя
  • Ваше справжнє ім’я: Надя
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #10 : 11 Квітень 2013, 13:30:41 »
Я б хотіла собі базилік розвести в горшку від вазонка... але незнаю як  d104
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline вишня

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 115
  • Поблагодарили: 1 раз
  • Репутація: +16/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Марійка, 16.10 2012р
  • Ваше справжнє ім’я: Людмила
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #11 : 21 Квітень 2013, 22:03:39 »
 
Цитувати
Я хотіла собі базилік розвести в горшку від вазонка... але незнаю як
Дуже просто,базилік добре приживається,єдине не любить низьких температур,коли менше 10 градусів взагалі не сходить...це коли на грядці..а кімнаті йому комфортно.Сієте насіння в горшечок із землею,поливаєте,прикриваєте прозорою плівкою,коли зявляться сходи,плівку знімаєте,проріджуєте,час від часу підживлюєте,поливаєте,якщо в кімнаті сухо,обприскуєте водою...його можна садити розсадою також...
 

Offline M@rgo

  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 450
  • Поблагодарили: 4 раз
  • Репутація: +31/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Марія
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #12 : 21 Липень 2013, 12:27:13 »
Дуже люблю різні спеції!!! Я посадила базилік на балконі в ящик для квітів,нічим не накривала,просто посіяла і поливала час від часу. Виріс гарний,з крупними листками. Так само посадила і базилік фіолетовий,розмарин,мелісу,петрушку, перець чилі,чебрець все зійшло і росте! Вже додаю до страв.
 

Offline Anuri

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 117
  • Поблагодарили: 14 раз
  • Репутація: +30/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Святославчик-4 роки, Яночка -1 рік
  • Ваше справжнє ім’я: Ірина
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #13 : 26 Липень 2013, 15:05:42 »
Цитувати
Так само посадила і базилік фіолетовий,розмарин,мелісу,петрушку, перець чилі,чебрець все зійшло і росте! Вже додаю до страв.
Клас! Завжди мріяла про такий "город" на балконі! z4 Треба втілювати в життя, Ви мене надихнули d9 :flv В мене поки що лиш петрушка росте... d100
099 335 1001
 

Offline M@rgo

  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 450
  • Поблагодарили: 4 раз
  • Репутація: +31/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Марія
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #14 : 27 Липень 2013, 11:37:43 »
Іра,приємно,що когось надихнула своїм городом! :) Спеції можна і зараз посадити,я садила в кінці червня
 

Offline M@rgo

  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 450
  • Поблагодарили: 4 раз
  • Репутація: +31/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Марія
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #15 : 27 Липень 2013, 11:40:06 »
До речі,гарний вибір різних прянощів був у епіцентрі,на базарі значно дорожче(у кілька разів!!!!). Проте треба все заздалегідь купляти,бо в червні там вже майже нічого не було в наявності.
 

Offline Lerine

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 108
  • Репутація: +2/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Вікуся
  • Ваше справжнє ім’я: Ірина
Re: Дивовижний світ спецій
« Reply #16 : 11 Серпень 2013, 02:21:12 »
Дивлюсь всi хвалять базилiк :), я також недавно вiдкрила цю дивовижну спецiю для себе, ранiше брала сушений , незрiвняти з соковитим свiжим, особливо  менi подобаються помiдорки нарiзанi кружальцями, а зверху на них виклений сир фета та порiзаний базилiк  i зверху капелька оливковоъ олiъ d9