Автор Тема: Готуємо домашнє масло  (Прочитано 20173 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Готуємо домашнє масло
« : 08 Грудень 2012, 16:23:50 »
Шукала я тут інформацію про приготування масла і не знайшла, тому вирішила створити тему про приготування масла у домашніх умовах.
В наш час, ні для кого не секрет, що в маслі, яке ми купуємо, може й не бути масла. Платимо гроші, а відповідного для цього продукту смаку і користі не отримуємо.  d104
Вже давно готую масло сама і це не така клопітка справа, як може здатися на перший погляд.
В цій темці пропоную мамочкам ділитися секретами у приготуванні масла, а також своїми враженнями. :)

Секрети у приготуванні домашнього масла

1. Якщо сметана зберігалася у холодильнику, то її потрібно витягнути, щоб постояла хоча б 1 годину при кімнатній температурі (тепліша сметана легше збивається).
2. Якщо немає часу чекати поки сметана нагріється при кімнатній температурі, то банку з сметаною можна поставити у миску з теплою водою, так вона нагріється скоріше.
3. Час, який потрібно затратити на збивання масла залежить від того наскільки сметана відстояна, тобто свіжа сметана (щойно зібрана) потребує більше часу на збивання, ніж відстояна, наприклад 1-2 доби.
4. Маслянка (рідина, яка утвориться) можна використовувати для приготування домашнього хліба та маффінів. Наприклад, маслянку можна розбавити водою (для хліба) чи молоком (для маффінів) і замісити тісто.
5. Масло можна збивати як у спеціальних маслобійках, так і за допомогою ручного блендера, міксера або взагалі просто у скляній банці (потрібно банку закрити кришкою і збовтувати у руках до отримання потрібного результату). Останній метод трішки марудний  :)

Мій рецепт приготування домашнього масла

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Склад:
 1 літр домашньої сметани
1 ст. л цукру
0,5 ч. л. солі

Приготування:
1 літр сметани (якщо ви купуєте на базарі, то, мабуть, краще брати сепараторну). Сметану перелити в 2-х літрову банку і збивати ручним блендером на максимальній швидкості. Час від часу даю блендеру перепочити, потім знову збиваю, так продовжую до утворення масляних грудочок. Масляні грудочки чітко відділяються від рідини (маслянки). Тоді виливаю весь вміст банки у велику миску, масло руками притискаю до краю миски, а маслянку зливаю. Потім наливаю холодну воду і помішую масло ложкою, щоб воно гарно промилося, рідину зливаю, так роблю 2-3 рази. Промивати масло слід до чистої води. Потім згуртовую масло до купи і все, можна смакувати. Рекомендую спробувати! z4

З 1-ї літри сметани у мене вийшло близько 400 гр. масла. Але не дивуйтесь, якщо у вас вийшло менше, тому що все залежить від жирності сметани.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline божена

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 276
  • Поблагодарили: 66 раз
  • Репутація: +63/-1
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: марта
  • Ваше справжнє ім’я: божена
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #1 : 09 Грудень 2012, 08:26:05 »
Ми домашнє масло готуємо за іншим рецептом. Купляєми вершки і збиваємо руками 5-15хв(залежить від вершків, бо вони теж різні бувають) Масло відділяється від маслянки- на друшлак, щоб стекло і покую в пергаментний папір.Масло готове. Останні 2 роки споживаємо тільки свого приготування. З 1л вершків виходить в середньому 850-900гр масла. Бо з сметани відхід получався більший.  Знаю, що вершки можуть зберігатися в холодильнику 2 тижні і не псуватися.Їх можна також розвести кипяченим молоком холодним і виходить смачна сметтана. Експерементуйте
 
Сказали спасибо: Galyna0811

Offline ІРИНОНЬКА

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2932
  • Поблагодарили: 5 раз
  • Репутація: +216/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Віктор 8 рочки і Юрчик 6 рочки
  • Ваше справжнє ім’я: Ірина
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #2 : 09 Грудень 2012, 09:02:46 »
а де ви купуэте вершки? d143
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 


Online Мамася

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1281
  • Поблагодарили: 195 раз
  • Репутація: +449/-3
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максимчик 26.04.2011
  • Ваше справжнє ім’я: Альона
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #3 : 09 Грудень 2012, 09:07:53 »
А у мене бабулька робить масло у колотівці -  оце смакота  z4. А ще як напече домашньогго хліба у печі d112
[/url]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #4 : 09 Грудень 2012, 09:20:29 »
божена, вам + за те, що поділились гарним рецептом  :)
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #5 : 09 Грудень 2012, 18:41:03 »
Цитувати
а де ви купуэте вершки?
На базі цієї теми вирішила поцікавитися вершками  :), тому в результаті вияснила таку інформацію:
1. Вершки різної жирності можна купити у будь якому супермаркеті; у магазинах, де продають молочну продукцію від ДП Ямниця (точно один раз бачила); а ще можна купити у бабульок у критому ринку сепараторну сметану - це вершки близько 100% жирності, тому що все залежить від молока  і часу відстоювання.
2. Вершки 18% жирності у супермаркетах  коштують в районі 30грн за 1 літр і вище, вершки 30% жирності - ціна знаходиться у діапазоні близько 40 - 50 грн. за 1 л. (залежить від виробника). Дану інформація навела для прикладу, на основі того, що зустріла у супермаркеті.
На мій погляд, найкращий варіант - брати сепараторну сметану, тому що в ній найбільший відсоток жирності, відповідно і масла вийде багато, але бажано купувати у перевіреної хазяйки. :)
Надіюся, що божена ще відгукнеться і розкаже, де вона купує вершки.  :)
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline orlina

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1282
  • Поблагодарили: 195 раз
  • Репутація: +334/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Ірина
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #6 : 09 Грудень 2012, 18:46:21 »
Цитувати
і збиваємо руками 5-15хв
Так швидко? Я завжди думала, що то важкий і довготривалий процес  d112
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #7 : 14 Грудень 2012, 12:23:32 »
Овочеве масло

125 г вершкового масла, 1 помідор, 1 морква, корінь петрушки, 50 г кореня селери, 10 г подрібненої пряної зелені - кропу, м'яти, чаберу, меліси лимонної.

Овочі відварити, подрібнити і протерти через сито. Олію розтерти і змішати з овочевим пюре. Додати подрібнену пряну зелень, посолити за смаком і збити до однорідної маси.

Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #8 : 14 Грудень 2012, 12:25:51 »
Яєчне масло

125 г вершкового масла, 2 ст. ложки бульйону, сирий жовток і жовток звареного круто яйця, гірчиця, сіль, лимон, чорний перець.

Вершкове масло ретельно розтерти з сирим жовтком. У міцному м'ясному бульйоні розтерти жовток звареного круто яйця і змішати з олією. Додати чайну ложку гірчиці, сіль, декілька крапель лимонного соку, щіпку цедри і чорного меленого перцю. Все розтерти до отримання однорідної маси.

Яєчне масло гостре

125 г вершкового масла, 2 сирих яєчних жовтка, 1 ст. ложка томатного соусу, 5 г сухих мелених пряних трав або 2,5 г свіжої зелені, 1 - 2листика черемші, зубок часнику.

Вершкове масло ретельно розтерти з сирими жовтками, додати томатний гострий соус, сіль, майоран мелений, мелісу лимонну або котівник лимонний, подрібнений часник. Збивати до кремоподібного стану, охолодити. Навесні і літом пряні трави можна вводити свіжими, дрібно нарізаними, а часник замінити черемшею або ковганкою, зубчиком часнику.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #9 : 14 Грудень 2012, 12:27:02 »
Часникове масло

100 г масла, 50 г підготовленого часнику, сіль.

Очищений часник обшпарити окропом, дрібно посікти і розтерти. Потім частинами втирати в олію. Додати сіль за смаком. Протерти через сито. Часникове масло використовують як приправу на бутерброди.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #10 : 14 Грудень 2012, 12:28:02 »
Зелене масло

850 г масла вершкового, 200 г зелені петрушки, 1 лимон або 2 г лимонної кислоти, 50 г гострого соусу, 10 г солі.

Зелень петрушки перебрати, видалити стебла, промити в холодній воді, обсушити і дрібно порубати ножем. Підготовлену зелень покласти в розім'яте вершкове масло, додати лимонний сік або лимонну кислоту і змішати так, щоб зелень рівномірно розподілялася в маслі. Для гостроти в масло можна додати червоний гострий перець або гострий соус. Потім масло обробити, надавши форми батона діаметром 3 см, вагою 250 - 300 р. Оброблений батон зберігати в прохолодному місці.

Зелене масло подають до біфштексів, антрекотів і смаженої риби в сухарях і інших блюд.

Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #11 : 14 Грудень 2012, 12:29:32 »
Масло з паприкою

100 г масла, середня цибулина, 1 ч. ложка червоного меленого(гіркого) перцю, сіль.

Цибулю почистити, дрібно нарізати і розтерти в ступці з 1/3 ложки масла і меленою паприкою. Потім втирати в отриману масу масло, що залишилася.
Додати сіль за смаком і протерти через сито.
Масло з паприкою використовують для бутербродів "канапе".
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #12 : 14 Грудень 2012, 12:31:17 »
Масло з естрагоном

100 г масла, 10 г естрагону, сіль.

Молоді свіжі стебла естрагону вимити, обдати окропом, віджати, дрібно нарізати і втерти невеликими порціями в масло, потім масу протерти через сито. Масло з естрагоном використовується для бутербродів.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #13 : 14 Грудень 2012, 12:32:14 »
Оселедцеве масло

750 г масла вершкового, 250 г оселедця, 30 г гірчиці столової.

Філе оселедця замочити в молоці. Через 6 - 8 г вимочене філе протерти через сито. Розм'якшене вершкове масло покласти в каструлю, додати протертого оселедця, столову гірчицю і дуже ретельно збити лопаткою.

Оселедцеве масло використовують для закусок і холодних страв.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #14 : 14 Грудень 2012, 12:33:04 »
Масло з бринзою
150 г масла, 150 г бринзи або сиру, 2 ч. ложки гірчиці, пекучого червоного перцю на кінчику ножа, чайну ложку меленого сухого солодкого перцю або подрібнений стручок солодкого болгарського перцю червоних товстостінних сортів, сіль за смаком.

Бринзу або сухий сир подрібнити і розтерти з олією. Додати гірчицю, сіль, пекучий і солодкий червоний мелений перець. Можна додати ложку томатного соусу "Краснодарський" і зубчик часнику. Масу збити до кремоподібного стану.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #15 : 14 Грудень 2012, 12:34:03 »
Цитрусове масло

100 г масла, цедра одного лимона, сіль, перець.

Розтерти з маслом натерту на дрібній тертці шкірку лимона, додати сіль і перець за смаком. Протерти через сито. Цитрусове масло використовується для рибних бутербродів.

Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1649
  • Поблагодарили: 841 раз
  • Репутація: +1038/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо домашнє масло
« Reply #16 : 14 Грудень 2012, 12:35:38 »
Ракове масло

500 г панцирів(40 - 50 раків), 100 г вершкового масла, 100 г томату-пюре.

Панцирі варених раків злегка підсушити, додати вершкове масло і невелику кількість томату-пюре для поліпшення кольору, після чого розтовкти в ступці. Отриману масу покласти в сотейник і підсмажити на плиті при температурі 100 - 105°С до забарвлення жиру в червонувато-жовтий колір, потім налити гарячу воду, дати масі закипіти, після чого відставити її на край плити на 25 - 30 мін і процідити. Коли жир, що сплив на поверхню, добре охолодити, обережно зняти його і зачистити ножем нижню сторону шару.

Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]