Автор Тема: Рецепти Паски  (Прочитано 53547 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Радісне СяйвоАвтор темы

  • Новенька Мамка
  • **
  • Повідомлень: 21
  • Репутація: +1/-0
    • Награды
Рецепти Паски
« : 29 Березень 2010, 17:25:58 »
Рецепти Паски



Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Поділіться перевіреним рецептом Паски. Кажуть що на Сході України печуть солодку, а у нас солену Паску. Яку печете ви?
Правила випічки пасок.
1. Тісто має бути такої щільності, щоб коли ріжеш його ножем воно не прилипало, щоб не треба було підсипати муку, щоб воно не тягнулось за ножем-тільки тоді його можна розкладати у форми.
 2. Місити треба довго і ретельно, щоб воно повністю відставало від рук-і цим не варто нехтувати, бо пару раз яхотіла прохалявити-то такий і результат-не дуже(
 3. тісто має підходити(виростати) 3 рази, перший-коли буде розчинене, другий-коли замішане, третій-коли розфасовано по формах. Треба берегти тісто від сквозняків, місити в теплі, щоб в приміщенні температура була 25 і вище, якщо раптом опара впаде-то нічого, треба ще почекати поки підніметься. Коли в формах тісто гарно підійде майже доверху-то можна втикнути деревяні шпажки всередину (одну по центру), перед тим як класти в духовку-це для того щоб верхівка паски не була надто гострою і паска рівномірно піднімалась при випічці.(коли вийняти цю паличку і вона буде суха-це означатиме, що паска готова)
4. Сухофрукти добре вимочити в воді перед тим як давати в тісто і обсипати мукою, а тоді вводити, таким чином вони віддадуть вологу пасочці , а оболонка з муки не дасть через надлишок вологи тісту бути забитим.
5.випікати можна в спец паперових готових формах, чи силіконових, чи в жестяних, вистелених змащеним олією папером(особисто я перейшла на готові паперові)
6.Коли розкладаю тісто у форми-руки змащую олією.
7.Готова до випічки паска, та яка піднялась майже до країв форми.
8.Готові до випічки паски змащуються яйцем розмішанимм з 1ст.л. води
9.ДЛя випікання в мене оптимальна температура 150 град(електрична духовка) , з досвіду раджу початківцям поставити краще меншу трохи температуру, ніж треба по рецепту-бо таким чином паска точно пропечеться і не буде сирою. Є певні норми: паски вагою менше 1 кг випікають 30 хв, 1кг-45 хв
10. при випіканні важливим є підтримання вологості в духовці-є рфзні способи-покласти ємкість з водою при випічці, а можна разів 3 за випікання з пульвелізатора обризкати паски водою зверху-це щоб паски не тверділи і не черствіли потім.
11. Ще кажуть що готові паски треба класти боком, ну я особисто великої різниці не бачу-кладу просто "на ноги", накриваю полотенцем кухонним, а коли остинуть повністю-прикрашаю білком(в мене так люблять) , а потім всі пакую в целофанові пакети спеціальні з формами продають тепер і все-акуратно, можно і подарувати і тримати так-не черствіє.

 Рецепт може бути такий: в принципі не складний
1кг муки
2 стак молока
10 жовтків
100 грам свіжих дріжджів або 3 стол ложки сухих
200 г масла
4ст. л олії
200 грам цукру
200 грам ізюм+курагаабо мікс суміш сухофруктів
2 пакета ванільного цукру
цедра 1 лимона
0,5 ч. л. солі
 1.перше це опара-нагріти молоко до температури 30-40 град розчинити дріжджі,помішуючи ложкою, додати 2-3 ст. л цукру, сіль, 2-3 ст. л муки і вимішати опару до однорідності, вона має бути світлокоричнева , рідка-накрити полотенечком, поставити "підходити" в тепле місце-у мене це на електр духовці, температура де підходить тісто і опара-десь має бути 40-50 град, не більше. Я використовую сухі дріжджі львівські,тому чекати доводиться не довго хвилин 20 і вся опара "шипить" і піднімається з великою кількістю бульбашок на поверхні.
 2.додаємо до опари жовтки по одному і цукор, при цьому взбиваючи виделкою, або я роблю це міксером, потім додаю розтоплене масло кімнатної температури і олію-це все при збиванні міксером, наостанок ванільний цукор і цедру-закінчуємо користуватися міксером, переходим до фізичних вправ
 3.починаємо підсипати муку, просіяну через сито, поступово мішаю вилкою, поки вже буде формуватися щось більш менш подібне на тісто, тоді руками вимішую , підсипаючи далі по трохи муку, поки тісто не почне "подобатися", воно має ставати приємним таким, м"якеньким, пухкеньким, не "пристаючим"( раніше як була малою то казала що воно подібне на мамин животик целюлітний))) , ну цей процес вимішування на цю кількість продуктів має тривати десь хвилин 20-25, це інтенсивна робота, яка потім воздається сторицею!).
 4. трошки посипаю миску мукою і кладу тісто "підходити"( має вирости в 3 рази від початкового рівня-відповідно треба і посуд брати по розміру)
 5. коли виросло -останній виміс руками-хвилин 5-10, ітоді ввожу цукати( по правилах, вказаних вище), вимішую, щоб вони більш-менш рівномірно розподілились по тісту і розкладаю по формочках, з розрахунку заповнюю 1/3 форми, з тим щоб виросло в 3 рази! знову накриваю полотенцем заповнені форми і чекаю, поки виростуть до країв,обмазую вінчиком збитим яйцем.
 6. тоді випікаю(теж по правилах вказаних вище) при темп. 150-160 десь до 30 хв,зволожуючи
 7. прикрашаю білковою глазуррю переважно, ну тут уже можна фантазувати!



Дріжджі купляємо свіжі,(без неприємного запаху,,без плісняви,щоб не кришились,не сухі,звісно дата відповідна)я беру на центральному ринку,але вони є всюди.Бажано в срібній обгортці,а не в золотій,тому що в золотій швидко *жене* тісто,нам це не потрібно...втрачається смак.До використання,тримати в холодильнику,не заморожувати!!Всі решту,продукти повинні теж бути свіжими,якісними(яйця домашні,масло вершкове,не маргарин)перед замісом,вийняти з холодильника,щоб все було кімнатної температури...(це важливо!)Я дам пропорції на 1 кг муки,(це на кілька невеликих,або на одну велику,як торт паску)Берем велику емальовану або скляну миску,якнайбільшу,або каструлю.,для того,щоб потім тісто,коли збільшується в обємі,мало де рости+було ще повітря,просіваємо муку(1 кг),можна два рази,вона збагатиться повітрям,для  дріжджового тіста це мега важливо! В іншому посуді,8-10 жовтків(більше,не рекомендую,бо тоді паска схожа на бисквіт,а це вже зовсім інша історія ),білки в будь яке дріжджове тісто не бажано давати,бо воно суховате,і швидко черствне,отже ..жовтки збиваємо з цукром(200гр) до білості(як майонез)тим часом 200 гр масла розтоплюєм на невеликому вогні,частину масла добре було б замінити хорошим смальцем,це для структури тіста,а не для смаку...родзинки чи цукати 100грзапарюєм кипятком,воду зливаєм,даєм ложку рому чи коньяку..Тремо цедру з лимона і витискаєм з нього сік..Підготовчі роботи закінчили приступаєм до замісу..Як писала gadassa,в хаті має бути тепло без сквозняків...2 стакани молока вливаєм в більшу каструлю чи миску,кілька ложок цукру,кілька ложок муки і 60гр дріжджів(більше не рекомендую,бо тепер дріжджі зовсім інші як колись і 100 гр буде забагато) розмішуєм і прикриваємо рушничком,не кришкою(щоб дихало)ставимо киснути десь на 20 хв.Це називається опарою..Приглядаємо,якщо виросла велика пінна шапка,дістаючи майже до країв каструлі,але ще не забруднила рушничка,бо нащо нам лишнє прання,тоді виливаєм опару ,обережно,в муку(не навпаки!),додаєм жовтки з цукром,1 стакан сметани сік і цедру лимона,дрібку солі і замішуєм тісто,місимо дійсно довго,це основа хорошого тіста,рукою підминаючи від країв миски до середини..аж воно почне відставати від рук,і по тісту зявлятимуться  пухирці повітря..тоді вливаєм тепле,не гаряче масло(частинами)не перестаючи місити,аж тісто вбере весь жир,накінець всипаєм родзинки і ще раз перемішуєм..Нарешті ми замісили,можна перевисти дух Прикриваєм рушничком,і на розстійку в тепле,але не гаряче місце,воно повинно збільшитись в обємі втричі,щонайменше..але теж не дуже швидко,бо паски тоді кришитимуться,тим часом готуєм форми,якщо це не антипригарні,то вистелюєм папером до випікання і змащуєм олією..коли тісто виросте,вимішуєм,намащуєм руки олією і формуєм невеликі колобки,десь на третину форми,не більше,знову рушничком і на розстійку..тим часом розколочуєм жовток пополовині з молоком,коли паска підросте пензликом ретельно мастимо верх і в розігріту духовку..велика паска печеться 45 хв при 160 гр,маленькі звісно менше.Якщо докладно замісити тісто,не забагато дріжджів,не гримати ,не бігати,бо тісто це живий організм,то паска не трісне,не осяде,буде гладенькою і рівною.Поки печеться,готуєм помадку,Помадки є різні,я використовую,найчастіше білкову..1 білок збиваю,додаю 150 гр пудри,вимішую і кілька крапель соку лимона або лимонної кислоти...Виймаю паску з духовки і зразу гарячу змащую помадкою,посипаю посипкою,зазделегідь приготовленими квітами з мастики..я бачила,дівчата писали,що змащують холодними,тоді верх буде липким,бо білок сирий,а так білок від температури згортається,висихає,так мені набагато,смачніше,тай безпечніше,з огляду на сальмонельоз..Здається все написала,щоб паска вам вдалась,якщо щось не зрозуміло питайте,радо напишу ще...


Offline darkfly

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 575
  • Поблагодарили: 5 раз
  • Репутація: +42/-0
    • Награды
Re: Рецепти Паски.
« Reply #1 : 29 Березень 2010, 19:17:45 »
Паска

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Вам знадобиться:

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

    * 1 кг борошна
    * 500 мл молока
    * 1 пакетик (11 г) сухих дріжджів
    * 5 яєць
    * 200 г + 1 ст. ложка цукрового піску
    * 300 г вершкового масла
    * 150 г родзинок без кісточок
    * цедра 1 лимона
    * 1/3 ч. ложки солі

Для глазурі:

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

    * 1 яєчний білок
    * 3 ст. ложки цукрової пудри
    * 1 ст. ложка лимонного соку

Спосіб приготування:

  1. Просійте борошно і додайте дріжджі.

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

  2. Підігрійте молоко (не кип’ятіть) і розтопіть в молоці масло.
  3. Додайте 200 г цукрового піску і сіль до молока з маслом. Остудіть отриману суміш до 30°С.
  4. Вилийте молоко з маслом в борошно.

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

  5. На посипаній борошном дошці або в мисці вимісіть тісто до гладкості, поки воно не перестане приставати до рук або країв посуду.
  6. Накрийте ємність з тістом кришкою, плівкою або рушником і поставте в тепле місце мінімум на 30 хвилин.
  7. Вимийте родзинки, обсушіть і обваляйте в борошні, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті.
  8. Відокремте жовтки від білків. Один жовток відкладіть для обмазування.

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

  9. Коли об’єм тіста збільшиться удвічі, введіть в тісто жовтки, розтерті до білого кольору з 1 ст. ложкою цукру.
 10. Збийте білки.
 11. Додайте в тісто збиті білки. Додайте білки невеликими порціями і добре вимішуйте тісто руками на дошці або в мисці.
  12. Покладіть в тісто родзинки і цедру і ретельно перемішайте. Знову поставте підходити. Готовність тіста визначайте так: тісто, що добре вибродило, збільшується в об’ємі в 2,5 разів; при натисканні на нього пальцем воно повільно, а не швидко вирівнюється; поверхня тіста опукла, воно має приємний спиртовий запах.

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

  13. Нагрійте духовку до 180°С.
 14. Форму для випічки добре змастіть маслом. Щоб готова паска легше виймалася з форми, вистеліть дно і стінки форми папером для випічки або промасленим папером.
 15. Коли тісто підійде другий раз, наповніть форму для випічки до половини її об’єму кулькою з тіста і поставте в тепле місце мінімум на 15-20 хвилин. Форму з тістом накрийте серветкою.

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

 16. Коли тісто у формі добре розстоїться, тобто значно збільшиться в об’ємі, змастіть поверхню тіста відкладеним жовтком і випікайте 40-50 хвилин. Час випікання залежить від величини форми. Перевіряйте готовність дерев’яною паличкою. Якщо паличка після того, після протикання паски буде суха, то паска готова.
 17. Просійте цукрову пудру через дрібне ситечко і розведіть лимонним соком.

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

 18. Білок збийте в густу піну і, не припиняючи збивати, по одній ч. ложці введіть лимонно-цукрову суміш.

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

 19. Покрийте паску отриманою глазур’ю і прикрасьте.

3-4 паски загальною вагою близько 2 кг

Джерело: Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline admin

  • Адміністратор
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 4022
  • Поблагодарили: 18 раз
  • Репутація: +1/-0
    • Награды
Re: Рецепти Паски.
« Reply #2 : 29 Березень 2010, 22:12:24 »
 z4 О! яка класна на вигляд, я чомусь більше прихильниця солодкої паски. Діана, дякую за рецепт.
Якось я пекла з рецептів з інтернету - не вийшло... рази 2 пробувала і перестала, пекла моя бабуся, але то не така, яку я люблю. Вирішила цього року спробувати знову :8
 


Offline tanuxa

  • Віддана Мамка
  • ********
  • Повідомлень: 7986
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +274/-3
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Таня
Re: Рецепти Паски.
« Reply #3 : 29 Березень 2010, 23:06:55 »
Ми печем солодку з ізюмом, але то мама, я пас d104

 

Offline мамця

  • Зацікавлена Мамка
  • ***
  • Повідомлень: 68
  • Репутація: +2/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Оксана
Re: Рецепти Паски.
« Reply #4 : 30 Березень 2010, 20:31:30 »
І я хочу пекти сама,хочу таку, щоб  була глазур.Пробувала якось італійську- смакота. :)
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Romanochko

  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 484
  • Поблагодарили: 3 раз
  • Репутація: +26/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Віра
Re: Рецепти Паски.
« Reply #5 : 30 Березень 2010, 20:55:54 »
Цитувати
Пробувала якось італійську- смакота
          Не то слово! Смакотааааааааааааааааааааааааа,а глазур!!! І б таку спекла,але чомусь здаєтся не получится...


 

Offline admin

  • Адміністратор
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 4022
  • Поблагодарили: 18 раз
  • Репутація: +1/-0
    • Награды
Re: Рецепти Паски.
« Reply #6 : 30 Березень 2010, 21:01:51 »
А маєте рецепт італійської паски?
 

Offline люба10

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 776
  • Поблагодарили: 5 раз
  • Репутація: +122/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Саша 6 і Христинка 2
  • Ваше справжнє ім’я: люба
Re: Рецепти Паски.
« Reply #7 : 31 Березень 2011, 21:33:38 »
шукала в інтереті рецепт італійської паски і попала до мамок :), бачу ви теж шукаєте гиги. Мені деколи братова передає, то в мене таке враження що я б сама її за півдня зїла б гиги така смакотіща :)
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline лана лістат

  • люблю своїх хлопчиків
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3369
  • Поблагодарили: 12 раз
  • Репутація: +112/-0
  • Ангели є на землі і це мій Синуля)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маркус,5 років
  • Ваше справжнє ім’я: Руслана-Катерина
Re: Рецепти Паски.
« Reply #8 : 31 Березень 2011, 23:28:12 »
італійська паска то є "Панетон".,може так найде..
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Совушка

  • Новенька
  • *
  • Повідомлень: 0
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +2/-0
  • До мене - на ТИ! )))
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Ліля
Re: Рецепти Паски.
« Reply #9 : 01 Квітень 2011, 11:18:15 »
Я теж люблю пекти, чи то паски, чи то тортики, чи рулетики... Паску я навчилась пекти від своєї баби в селі. Допомагала їй от і навчилась. Рецепт паски можна сказати "на око" зроблений, але яка то пасочка виходить!!!  d26  Солоденька, смачненька, я вже хочу Великодня і до баби в село на свята. Смачнішої я ще не їла ніде.
 

Offline snakewife

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 4908
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +347/-2
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Оля
Re: Рецепти Паски.
« Reply #10 : 01 Квітень 2011, 11:47:04 »
і в моєї бабці паска для мене найсмачніша, кожного року планую рецепт переписати, а найкраще хіба поїхати в четвер перед пасхою до бабці і подивитись, що і як
 

Offline midsummer

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1165
  • Поблагодарили: 34 раз
  • Репутація: +106/-0
    • Награды
Re: Рецепти Паски.
« Reply #11 : 01 Квітень 2011, 11:49:06 »
А я чогось не любітель Панатоне, як на мене там уже забагато цукатів і ізюму. d104 А ще  свекруха передала панатоне після Різдва, сьогодні залізла у тумбочку дивлюсь, загорнутий в кульку панатоне лежить (муж заникав d110). Я до нього, думаю ну капець певно, а нє фігушки, ніби тільки куплений. От поясніть мені, що в нього дають, що він ледь не пів року зберігається :/. Явно хімарь. d16
 

Offline люба10

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 776
  • Поблагодарили: 5 раз
  • Репутація: +122/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Саша 6 і Христинка 2
  • Ваше справжнє ім’я: люба
Re: Рецепти Паски.
« Reply #12 : 03 Квітень 2011, 00:10:51 »
Цитувати
Явно хімарь.
а я думаю що мене на неї тяне і тяне z5
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Milena

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 165
  • Репутація: +5/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Софія , Назарчик
  • Ваше справжнє ім’я: Олена
Рецепти Пасхи
« Reply #13 : 05 Квітень 2011, 15:41:48 »
Дівчатка, скоро Великдень. d41 Давайте напишемо рецепти пасхи, які хто пече.  Дуже добре було б якби ще й поділились якимись секретами при її випічці... Як ви прикрашаєте? Я хочу цього року вперше сама її спекти. Надіюсь, що я не одна така... Буду ДУЖЕ вдячна за смачні рецепти.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline *olja*

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1662
  • Поблагодарили: 36 раз
  • Репутація: +100/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маринка 2.08.2011
  • Ваше справжнє ім’я: Оля
Re: Рецепти Пасхи
« Reply #14 : 05 Квітень 2011, 15:50:52 »
Я також хочу цього року сама спекти паску (вперше)!!!! Чекаємо рецептів d41 d41 d41
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Я беру твою ладошку в руку! И целую венку на запястье.Я не зря испытывала муки, чтоб родить себе такое счастье!
 

Offline Метелик

  • Щаслива, тому що двічі мама !
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3831
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +727/-0
  • До мене тільки на ти!
    • Місце, де я творю!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Рецепти Пасхи
« Reply #15 : 05 Квітень 2011, 15:58:28 »
В мене є рецепт але для хлібопічки,  я планую мішати в хлібопічці а пекти в духовці, але формочок не маю...Треба спочатку їх десь роздобутиЙ
Мій блог Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline *olja*

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1662
  • Поблагодарили: 36 раз
  • Репутація: +100/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маринка 2.08.2011
  • Ваше справжнє ім’я: Оля
Re: Рецепти Пасхи
« Reply #16 : 05 Квітень 2011, 15:59:34 »
А де можна купити формочки для пасок?
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Я беру твою ладошку в руку! И целую венку на запястье.Я не зря испытывала муки, чтоб родить себе такое счастье!