Автор Тема: Халумі. Кіпрський сир.  (Прочитано 2059 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline AdelitaАвтор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3734
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +226/-0
  • Тримаю на ручках свій скарб)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Халумі. Кіпрський сир.
« : 20 Жовтень 2013, 14:54:50 »
Цього літа вдалось побувати на Кіпрі місцеву страву, яка називається халумі.


 Зазвичай її подають в ресторанах  з морепродуктами. Приносять на сковорідці ще теплий жарений  білий сир на грилі. За смаком халумі схожий на суміш адигійського сиру і сулугуні. Халумі - скоростиглий напівтвердий сир, зроблений з суміші козячого та коров'ячого молока або - тільки з козячого, з добавкою з м'яти , яка надає Халумі особливий аромат і смак. Він не такий розсипчастий і жирний , як фета , але теж корисний і цікавий.


Як правильно: Халумі або Халлумі?
По-грецьки назва цього кіпрського сиру пишеться χαλλούμι або χαλούμι, багатьох туристів вводить в оману подвоєні приголосні «лл» (у першому варіанті) і наші люди вимовляють назву сиру як Халлумі.

Але по грецьких правилам читання правильно говорити Халумі (з 1 буквою »л»), так само як і назва міста Лімасол, яке на латиниці пишеться у французькому варіанті: Limassol, з двома «с», а правильно читається - з одного.

Як їдять Халумі?
Особливість халумі в тому, що його не тільки їдять у свіжому вигляді (як звичайний сир), а й смажать на грилі або в сковороді.
Зажаритися халумі може до золотистого кольору і такий сир гарний у поєднанні з смаженими або сирими овочами, з м'ясом, мідіями та іншими морепродуктами.

Як роблять сир Халумі - технологія
З 10 літрів молока виходить 1 кг сиру Халумі . Сквасіть молоко в сирну масу, щоб молоко перетворилося на сир, потрібна спеціальна закваска - сичужний фермент ( його можна замовити через інтернет), який зазвичай міститься в шлунку у молочних ягнят , козенят або телят. Зазвичай ця закваска виглядає як порошок. Сквашувати можна тільки нагріте молоко , що не дуже гаряче ( приблизно , як на грецький йогурт) . Туди і додається сичужний фермент ( πηδκιά - підк ) , від взаємодії з яким молоко згортається. Дати сирним шматочках стекти і ущільнитися. Коли молоко згорнулося в сирнистий масу ( αναρής - анаріс ) , її збирають руками в шматочки майбутнього сиру і складають у плетений кошик ( ταλάριν - таларін ) , притискаючи сирну масу руками , пресуючи і видавлюючи зайву вологу (її називають νορός - норос ). Кошик  для виготовлення халумі зручна тому, що через його дірочки легко стікає зайва вода . А концентричні візерунки на дні кошика залишають характерні сліди на сирі. Якщо ви їли халумі , напевно , бачили) )) Але в промисловому виробництві , звичайно ж , використовують пластикові ємності з прорізами (типу друшляка ). Проварити сир у сироватці, після цього сир нарізають на шматки, дають стекти зайвій воді і повертають назад в сироватку для подальшого приготування.Сир варять в розсолі при рівномірному кипінні близько години. І готові шматочки халумі самі піднімаються до поверхні ( спливають ) .Посолити і приправити ХалуміЇх виймають з чана (сильно обсушувати його не потрібно , він зберігається у вологому середовищі ) . Потім халумі солять і посипають м'ятою. Згинають навпіл і зберігають у скляній тарі. Кіпрський Халумі готовий!


Халуми можна пожарити на сковороді на вуглях - хороший варіант відпочинку на природі! Фото: worldharmonyrun.org

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Not a valid youtube URLДля того щоб побачити посилання: Register or Login]


Можна засмажити халумі та кружки лимона на грилі або на деку (змастивши його олією), сир запікати 3-4 хвилини, лимон - 5 = 6 хвилин. Потім укласти їх один на одного, додати базиліка і руколи. Полити лимонним соком (який стікав в піддон при запіканні) або свіжим лимоном. І приємного апетиту! Фото: tinyurbankitchen.com

Було би супер якщо би в нас в ресторанчиках навчились його готувати. Нам цей сир дуже посмакував. Ми навіть привозили його додому. Він довго міг стояти в холодильнику.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline AngryM

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 138
  • Поблагодарили: 13 раз
  • Репутація: +79/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Марія
Re: Халумі. Кіпрський сир.
« Reply #1 : 12 Червень 2014, 01:31:10 »
Цікаво виглядає...Хотілось би спробувати.... надіюсь що в Франківську буде де це зробити  ;)
Раніше я думала, що людина більше не плаче, коли дорослішає, але виявляється, що тоді-то якраз вона і починає плкати, дізнаючиь, що відбувається у світі.
 

Offline AdelitaАвтор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3734
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +226/-0
  • Тримаю на ручках свій скарб)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Re: Халумі. Кіпрський сир.
« Reply #2 : 13 Червень 2014, 02:49:04 »
якщо в Франківську буде якась жіночка з мусульманських країн, як Ліван обовязково попросіть вас навчити. Чи зробили вам. Я недавно замовила в одної жіночки, але вона буде робити з африканського молока, подивимось уже яке на смак буде.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 


Offline Любов К

  • Жінка в сім'ї як перекладач, тому що вона розуміє п'яний бред і дитячий лепет
  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 310
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +38/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Вадимчик і Яночка
  • Ваше справжнє ім’я: Любов
Re: Халумі. Кіпрський сир.
« Reply #3 : 11 Грудень 2014, 18:44:04 »
 :hi Прочитала рецепт і впізнала дещо схоже з нашим закарпатським сиром, лишедля того щоб вийшли "халумі" його потрібно ще проварити у сироватці. Сьогодні спробую зробити.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Бухгалтерка

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 128
  • Поблагодарили: 153 раз
  • Репутація: +36/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Таня
Re: Халумі. Кіпрський сир.
« Reply #4 : 26 Вересень 2016, 12:30:03 »
Купила закваску для цього сиру. Незабаром точно спробую самостійно його зробити. Цікаво, чи таким самим получиться  :xmm