Автор Тема: Соуси  (Прочитано 11988 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #34 : 26 Січень 2012, 13:52:42 »
Соус сирний томатний

кетчуп - 1/2 склянки
сир - 50г.
сметана - 2 ст.л.
зелень - за смаком.

Кетчуп наливаємо в сковорідку і ставимо на дуже повільний вогонь. В цей час натираємо сир (можна використовувати ковбасний сир) на дрібній тертці. Висипаємо його в сковороду з кетчупом. Продовжуємо дуже повільно нагрівати, безперервно помішуючи. Коли сир майже розчинився, додаємо сметану. Доводимо до кипіння і вимикаємо. Можна додати рубану зелень. Прекрасний соус до всього.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #35 : 26 Січень 2012, 13:53:39 »
Грибний соус з вином

грибний відвар - 400 мл
грибний бульйон - 400 мл
пшенична мука - 50г
вершковий маргарин - 80г
ріпчаста цибуля - 50г
запашний перець - кілька горошин
червоне сухе вино - 150 мл
вершкове масло - 50г.
 
Грибний відвар з'єднати з м'ясним бульйоном і прокип'ятити. Борошно спасерувати на вершковому маргарині і розвести гарячим бульйоном, покласти дрібно нарізану пасеровану цибулю і варити 12-15 хв. Після цього соус протерти через сито, влити вино і довести до кипіння. Готовий соус заправити вершковим маслом. Подавати до м'ясних, овочевих страв, до крокетів, картопляних рулетів, зразів.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #36 : 26 Січень 2012, 13:54:39 »
Томатний соус з грибами і овочами

томатний соус - 700г
бульйон (фюме) - 50г
олія соняшникова - 60г
масло вершкове - 30г
гриби білі - 150г
цибуля ріпчаста - 250г
перець стручковий солодкий - 75г
морква - 10г
петрушка - 20г
естрагон - 5г (?)
шпинат - 10г
часник - 3г.
 
Моркву, петрушку, стручковий солодкий перець і ріпчасту цибулю нашаткувати соломкою; гриби нарізати тонкими скибочками. Підготовлені овочі спасерувати, а гриби обсмажити на олії окремо. Після цього гриби і овочі з'єднати, залити томатним соусом, додати сильно концентрований бульйон (фюме) і варити при слабкому кипінні 15-20 хвилин. За 2-3 хвилини до закінчення варіння в соус покласти дрібно нарізані листи естрагону і шпинату, а після закінчення варіння покласти сіль, дрібно рубаний часник і вершкове масло. Соус подається до варених овочів і м'ясних бульйонів.
 


Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #37 : 26 Січень 2012, 13:56:54 »
Сливовий соус до риби

слива (кисло-солодка) - 500г
вино сухе біле - 200 мл
часник - 1 зубчик
кінза або естрагон (мілко порізані) - за смаком
цукор - 1 ст.л.
 
У слив видалити кісточки. Залити вином, додати цукор і варити до м'якості, близько 15 хв. Додати мілко порізані зубчик часнику і кінзу або естрагон. Довести до кипіння, потім подрібнити за допомогою блендера. Ідеально підходить до смаженої риби з яскравим смаком, наприклад до карася або сому.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #38 : 26 Січень 2012, 13:57:44 »
Дип з хріном

сметана (густа) - 150г
хрін (тертий корінь) - 1 ст.л.
сіль - за смаком
табаско - 2 краплі
лимонний сік - 2 ст.л.
 
Змішати всі інгредієнти. Дип повинен вийти досить рідким. Підходить до всіх овочевих фондю і риби на шампурах.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #39 : 26 Січень 2012, 13:59:13 »
Підлива з хрону

хрін - 100г
вершкове масло - 50г
мука - 40г
м'ясний бульйон - 1/4 л
сметана - 200г
яйце (жовток) - 2 шт.
сіль, цукор, оцет - за смаком.
 
Хрін вимити, очистити і натерти. Скропити оцтом. Масло розігріти, змішати з борошном, залити м'ясним бульйоном і дати один раз закипіти. Додати підготовлений хрін і сметану, приправити цукром, оцтом, сіллю. Потім додати жовтки і добре розмішати. Ні в якому разі не кип'ятити! Соус підходить як підлива до яловичини.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #40 : 26 Січень 2012, 13:59:56 »
Гірчична заправка

столова гірчиця - 2-3 ст.л. (?)
олія - 150мл
яйце (жовтки) - 2 шт.
оцет 3%-вий - 300мл.
цукор - 25г
сіль, перець мелений запашний
 
Столову гірчицю розтерти із сирими яєчними жовтками, додати сіль і цукор. Потім при безперервному помішуванні тонкою струйкою влити олію і збити до появи однорідної світлої маси. Потім влити оцет і процідити заправку. Заправка підходить практично для всіх овочевих салатів.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #41 : 26 Січень 2012, 14:00:25 »
Заправка з петрушки

майонез - 125г
петрушка (зелень) - 30г
сметана - 60 мл
червоний винний оцет - 1 ст.л.
паста з анчоусів - 1 ч.л.
чорний перець (мелений) - 1/4 ч.л. (?)
 
Змішайте всі інгредієнти в міксері до однорідної маси, очищаючи стінки в міру необхідності.
 

Offline лана лістат

  • люблю своїх хлопчиків
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3369
  • Поблагодарили: 12 раз
  • Репутація: +112/-0
  • Ангели є на землі і це мій Синуля)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маркус,5 років
  • Ваше справжнє ім’я: Руслана-Катерина
Re: Соуси
« Reply #42 : 26 Січень 2012, 17:55:46 »
ната80,я вас обожнюю за суперові і прості соуси z4 z4 :* :* :* :*
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #43 : 27 Січень 2012, 13:03:06 »
лана лістат дякую d100 :8завстидали мене
 

Offline ulala

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1611
  • Поблагодарили: 8 раз
  • Репутація: +281/-0
  • Щасливе дитинство залишається з нами назавжди )))
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: ольга
Re: Соуси
« Reply #44 : 27 Січень 2012, 13:07:51 »
Соус з чорної смородини

а я знаю рецепт соусу з чорної смородини для любителів кисло-солодких соусів-
стакан чорної смородини
пучки зелені петрушки і кропу
пару зубчиків часнику
сіль і перець до смаку
Ягоди і зелень змолоти блендером,додати потовчений часник,сіль,перець до смаку.Дуже смачно до запеченого мяса.Д
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Natalie_G

  • Новенька Мамка
  • **
  • Повідомлень: 38
  • Репутація: +1/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Re: Соуси
« Reply #45 : 09 Лютий 2012, 17:52:11 »
А ви ніколи не бачили олію на базарі на морозі? Тобто вона, може, не стале льодом, але замерзнути добре може.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #46 : 02 Березень 2012, 13:11:07 »
Гірчиця звичайна

Гірчицю в порошку заварюють в емальованій або фарфоровій посудині окропом (0,5 склянки окропу на 100 г гірчиці), добре розмішують, щоб не було грудочок, зверху заливають 2—3 склянками окропу і в такому вигляді залишають її на 12 годин. Потім зливають воду, додають цукор і сіль (на смак), добре розмішують і підливають, безперервно помішуючи, трохи олії і оцту. Через 2—3 дні гірчиця готова до вживання.
 
Існує і більш простий спосіб приготування гірчиці.
 
При цьому беруть 3 ст. ложки гірчиці, 2 ст. ложки цукру і 1 чайну ложку солі. Розмішують все разом і розводять холодним оцтом. Щоб вийшла смачна і міцна гірчиця, треба розтирати її не менше 1 години.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Соуси
« Reply #47 : 03 Березень 2012, 19:36:34 »
Заправка з йогурту

йогурт - 300мл, майонез - 3 ст.л., зелень петрушки, м'яти, цибулі - 1 пучок, сіль і мелений перець - за смаком

Йогурт змішати з майонезом, додати дрібно нарізану зелень петрушки, приправити сіллю і перцем. Охолодити. Підходить для заправки овочевих салатів.

Томатно-гарбузовий соус:

оливкова олія - 3 ст.л., цибуля ріпчаста - 1 шт., часник - 2 зубчики, гарбуз - 500г, чебрець - кілька пагонів, натерта цедра і сік - за смаком, апельсин (невеликий) - 1 / 2 шт., помідори (стиглі) - 500г, сіль, чорний перець - за смаком

Цибуля почистити і дрібно нарізати. Часник порізати і розчавити. Гарбуз почистити, видалити насіння і нарізати кубиками. У великій сковороді розігріти олію, обсмажувати в нім лук 5 хвилин до м'якості, додати часник, потім - нарізану кубиками гарбуз і чебрець. Обсмажувати 5 хвилин, помішуючи. Додати цедру і сік апельсина. Розмішати, накрити кришкою і готувати на слабкому вогні 5 хвилин. Додати помідори і варити ще 5-10 хвилин. Готовий соус гарячим змішати з пастою, приправити перцем за смаком і відразу ж подати до столу.

Соус грибний з хріном

грибів - 600 г, хрону - 3 ст. л., сметани - 1 склянка, яйце - 1, оцет, зелень, сіль

Гриби відварені нашаткувати і змішати з подрібненою вареним яйцем, хроном та сметаною, заправленою приправами. Зверху посипати подрібнену зеленню петрушки або кропу. Подавати до холодних закусок, а також до гарячого картоплі і макаронів

Соус для овочів

м'ята - 10г, петрушка (листя) - 10г, часник - 2 зубчики, цибулю-шалот - 6 шт., оливкова олія - 4 ст.л

Подрібнити м'яту і петрушку з зубчиком часнику та цибулею, додати оливкове масло і 4 ст. л. води і ще раз прокрутити в блендері разом з сіллю і свіжомеленим чорним перцем. Готовий соус викласти на відварні овочі (наприклад, картопля) і перемішати

М'який сир для овочів

болгарський перець (червоний) - 2 шт., м'який сир - 150г, сметана - 3 ст.л., часник - 3 зубчики, гірчиця (бажано із зернятками) - 2 ч.л., каррі - 2 ч.л., чилі, чорний перець (свіжозмелений), сіль - за смаком

Запекти цілі перці в духовці з грилем так, щоб шкірка на них почорніла. Потім покласти їх в герметичний пакет і щільно закрити. Через 20 хвилин вони дуже легко очистяться від шкірки і насіння. Порубати часник разом з каррі. Порізати перці, покласти їх в блендер разом із сиром, сметаною, часниково-карріевой кашею та гірчицею і змолоти в однорідну масу.

Кетчуп з кабачків

томатний сік (густий) - 3 л, кабачки (очищені) - 3кг, морква - 6 шт., солодкий червоний перець - 10 шт., часник - 3 головки, цукор - 1 склянка, рослинна олія - 2 склянки, сіль - 1 ст.л., оцет - 1 / 2 склянки

У уварений томатний сік покласти терту моркву. Варити до повної м'якості 20 хв. Додати цукор і рослинне масло. Довести до кипіння, всипати порізану кубиками (чим дрібніше, тим краще) перець і кабачки. Дати покипіти на повільному вогні 30-40хв. Всипати дрібно порізаний часник і влити 0.5 ст. оцту. Прокип'ятити 3-5 хв. Остудити.

Соус пряний грушевий

груші - 6 шт, мед - 1 / 3 склянки, лимонний сік - 1 ст.л., кориця мелена - 1 ч.л., імбир мелений - 1.ч.л., гвоздика - 4 бутона, сіль - за смаком

Груші вимити, порізати невеликими кубиками і покласти в каструлю. Туди ж влити мед, лимонний сік, додати сіль, корицю, імбир і гвоздику. Довести вміст до кипіння і гасити під закритою кришкою близько 15 хвилин, не забуваючи постійно помішувати. Зняти з вогню, розім'яти груші до отримання однорідної маси і розкласти у стерильні банки. Зберігати соус у прохолодному місці близько 3 місяців.

Пікантний соус із зелених помідорів

зелені помідори - 4 шт., топлене масло - 3 ст.л., гострий перець (дрібно посічений) - 1 ст.л., насіння чорної гірчиці - 1 / 2 ч.л., листя каррі - 8-10 або лавровий лист - 1 шт., шафран - 1 щіпка, зацукровані імбир - 2 ст.л., зацукровані папайа - 2 ст.л., недостиглі фрукти папайї, манго або персики (нарізані кубиками) - 125 мл, сіль - 1 / 2 ч.л., кінза (крупно нарубану) - 2 ст.л

Опустіть помідори в каструлю з киплячою водою на 30 сек. Відразу ж злийте воду і зніміть з помідорів шкірку. Надріжте верхівки помідорів хрестоподібно і вичавте з них як можна більше насіння. Потім нарежьтепомідори кубікамі.Нагрейте топлене масло або кукурудзяну олію в чавунній сковороді на середньому вогні так, щоб воно стало гарячим, але не димилося. (Якщо ви використовуєте гірчичне масло, нагрійте його до появи диму тоді воно перестаетбить їдким та 5 сек через починайте смажити в ньому спеції.) Опустіть насіння чорної гірчиці і смажте, поки не стануть сизими і не почнуть тріщати. Додайте листя каррі (або лавровий лист) і секунду через обережно опустіть помідори і шафран. Перемішайте і варіть близько 15 хв на слабкому помірно огне.Добавьте цукати, кубики недостиглих фруктів і сіль. Варіть, помішуючи (і чим ближче до кінця, тим частіше), близько 15 хв, поки суміш зовсім не загусне. Зніміть з вогню і змішайте чатні з кінзою. Подавайте кімнатної температури або зберігайте закритим в холодильнику не більше двох днів.

Соус абрикосово-мигдалевий

абрикоси (сушені) - 450г., коричневий цукор - 225г, цибуля ріпчаста - 1 шт., винний оцет - 2 склянки, яблуко - 1 шт., імбир (корінь) - 2 ст. л., насіння коріандру - 1.5 ст. л., мигдаль - 75г, червоний гострий соус і сіль

Абрикоси і цибулю порізати, яблуко і мигдаль обварити окропом, потім теж порізати. Імбир і насіння коріандру перетереть.Готовіть соус на слабкому вогні, помішуючи до тих пір, поки цукор не розтане. Потім залишити на слабкому вогні готуватися приблизно на одну годину, із щільно закритою кришкою.

Масляна заправка гостра

оливкова олія, винний оцет, сіль, мелений чорний перець, рубана зелень кропу - за смаком

Змішати взяті до смаку оливкову олію, винний оцет, сіль, мелений чорний перець і рубану зелень кропу, помістити в пляшку або банку з кришкою, що загвинчується, ретельно збовтати, охолодити. Цю заправку можна використовувати для закусок або салатів з відварних або тушкованих бобових.

Горіховий соус із сиром

сир - 150г, волоські горіхи - 50г, сметана - 250г, вершкове масло - 1 ч.л., цибуля ріпчаста - 1 шт., помідори - 1 шт., сир (тертий) - 1 ст.л., сіль, перець - за смаком

Сир розмішати з допомогою міксера, додати сметану і мелені горіхи. Дрібно нарізану цибулю підсмажити на олії до м'якості. Всі продукти з'єднати разом, підігріти, приправити сіллю і перцем. Нарешті додати столову ложку тертого сиру і ще раз розмішати.

Соус бархатистий

вершкове масло - 150г, борошно - 50г, рибний бульйон - 500г, вершки - 150г, лимонна кислота, сіль

Борошно підсмажити на вершковому маслі до золотистого кольору. Тонкою цівкою влити рибний бульйон і, безперервно помішуючи, довести до кипіння. Варити 20 хвилин. Зняти з вогню, посолити, додати лимонну кислоту і збиті вершки.

Соус грибний з вином

грибного відвару - 400 мл, м'ясного бульйону - 400 мл, борошна - 2,5 ст. л., олії - 2,5 ст. л., маргарину - 4 ст. л., цибулин - 1, перець, червоного сухого вина - 150 г

Грибний відвар з'єднати з м'ясним бульйоном і прокип'ятити. Борошно спасерувати на вершковому маргарині і розвести гарячим бульйоном. Покласти дрібно посічений пасеровану цибулю, запашний перець і варити 12 - 15 хвилин. Протерти соус крізь сито, влити вино і довести до кипіння. Готовий соус заправити вершковим маслом. Подавати до м'ясних, овочевих страв, крокет, картопляним рулету, зрази.

Томатний соус з перцем чілі

2 цибулини, 2 зубчики часнику, 1 перець чілі, 5 помідор без шкірки, 1 ч.л. цукру, сіль, перець, рослинна олія

Цибулю, часник і перець без насіння подрібнити і обсмажити в олії протягом 3-4хв, додати порізані помідори, сіль, перець і цукор і тушкувати на середньому вогні, поки соус не загусне (близько 10хв).
 

Offline nakladjuk

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 264
  • Поблагодарили: 20 раз
  • Репутація: +121/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максимчик 8 рочків, Євочка
  • Ваше справжнє ім’я: Вікторія
Re: Соуси
« Reply #48 : 22 Березень 2012, 07:26:24 »
Домашній майонез

Я перепробувала багато рецептів, зупинилась на цьому. Я збиваю комбайном (блендер) Браун, а свекруха міксером, завжди виходить смачний і густий

3 склянки води
3 ч.л. солі
4 ч.л. цукру
3 ст.л. оцту
5 ст.л. з гіркою муки
Сіль, цукор, муку перемішати і поступово вливати воду, поставити на плиту і постійно помішуючи закип'ятити, додати оцет.Коли прохолоне дадати
2 яйця,
3-4 ч.л. гірчиці (порошок або зерна перемолоти)
Збивати і поступово вливати 800 мл олії, збити.
З цієї порції виходить 1.5 л майонезу, я завжди роблю на 1/2 порції і в кінці ще пробую на смак, іноді додаю сіль і оцет.
 

Offline Христуся

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1188
  • Поблагодарили: 881 раз
  • Репутація: +88/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Христя
Re: Соуси
« Reply #49 : 22 Березень 2012, 19:08:40 »
Я теж знаю схожий рецепт. та 2 (сирих) яйця(обов"язково кімнатної тем-ри), сіль, зубчик- два часнику, 400 мл олії, гірчиця і чуть оцту. Все скидаю разом, переважно у ту пластмасову баночку від пів літрового майонезу. Тоді збиваю блендером на високій швидкості. Виходить завжди, якщо яйця теплі. Можна свіжу зелень, раз пробувала з болгарським перцем- кольоровий виходить. .. . .
 

Offline Христуся

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1188
  • Поблагодарили: 881 раз
  • Репутація: +88/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Христя
Re: Соуси
« Reply #50 : 22 Березень 2012, 19:10:37 »
Та й стоїть довго, лиш треба кришкою закривати. Такий майонез в Лісабоні навчилась робити.  :)
Хоч знаю, що там за продукти, а не суцільні "єшки". .. .  d109