Автор Тема: Корисні поради, замітки для господинь  (Прочитано 15721 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #17 : 24 Січень 2012, 13:25:04 »
Поради для приготування смачнішого м"яса і бульону:
*Якщо яловиче м'ясо натерти порошком гірчиці і крізь кілька днів промити у холодній воді,то після варіння він буде більш м'яким і соковитим .

*Сироем'ясо слід солити безпосередньо перед теплової обробкою, інакше це викликає виділення м'ясного соку і погіршить смак м'яса. Азу, гуляш, бефстроганов краще солити під час гасіння .

*Отбиватьм'ясо краще на дерев'яної дошці,змоченою холодною водою, оскільки сухе дерево вбирає м'ясної сік. Панироватьвироби слід безпосередньо перед обжариванием, інакше панировкаотмокнет.

*М'ясний бульйон солять за півгодини до закінчення варіння м'яса, рибний — на початку варіння, грибної-наприкінці .

*Щоб бульйон з пельменями вийшов прозорим, треба пельмені спочатку опустити в гарячої води, а лише потім перекласти в киплячий бульйон і зварити. Так само способом бажано варити і домашню локшину .

*Печенкастане особливо смачною, якщо перед спекотною її потримати 2—3 год в холодному молоці.Солитьпечінку потрібно аж наприкінці приготування .

*Смак і споконвічні пахощі курячого бульйону поліпшується, якщо під час варіння до нього покласти злегка обсмажені(до світло-золотавого кольору)курячі кістки(50 гр на 1 л бульйону).

*Якщо воду, у якій вариться птах, влити ложку оцту, то м'ясо вийде більш ніжним .

*Щоб надати бульону аромат й золотаву забарвлення, треба покласти до нього розрізані навпіл і підсмажені з одного боку без олії моркву, петрушку, селеру й цибуля .

*З готового супу потрібно вийняти лавровий лист .

*Щоб самому отримати хороший наваристий рибний бульйон, використовуйте решта при розбиранні великої риби хребет і добре очищену голову. Малу рибу краще варити повністю, попередньо випотрошивши .


 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #18 : 24 Січень 2012, 13:26:10 »
що робити, якщо...
Випічка з великою кількістю жиру—Щоб така випічка не вкрилася жировою плівкою, надлишки жиру слідвидаляти за допомогою паперових серветок. Жирова плівка застигає і стаєтвердою, внаслідок чого погіршується смак випічки.

Взялося грудками— Віничком збити страву в піну, якщо ж це не допоможе, то протертичерез сито і, додавши трохи води або жиру, перекласти в іншу каструлюта довести до кипіння.

Галушки занадто тверді —Дрібно порізані галушки обсмажити на сковороді в невеликій кількостіжиру, додавши смажену цибулю та сало. Солодкі галушки, замість цибулі ісала, посипати ванільним цукром або цукром з корицею і подати до столуіз солодким соусом або компотом.

Галушки ось-ось розваряться — Воду, в якій варяться галушки, швидко загустити невеликою кількістю розведеного у воді борошна.

Желатин застиг грудками — Рідину, в якій розведений желатин, ще раз розігріти і дуже добре розмішати.

Зів'яв салат — На кілька хвилин опустити його в холодну воду.

Зморщилися яблука — На деякий час покласти їх у холодну воду, поки шкірка не розгладиться.

Луснуло яйце — Загорнути у фольгу і варити далі.

Не застигає холодний пудинг— Пудинг розрізати і ввести в нього білкову піну або додати замочений ухолодній воді та розведений у невеликій кількості гарячої води желатин.

Не збиваються вершки — Подати до столу з кавою.

Пиріг дуже сильно підрум'янився, а середина не пропеклася — Накрити пиріг пергаментним папером і випікати далі.

Пиріг не відстає від форми —Фігурні краї форми на кілька хвилин обгорнути вологим рушником. Уформах з прямими вертикальними стінками відділити краї пирога від формиза допомогою ножа.

Пиріг розвалився під час випікання—Його можна спожити, як запіканку. Дрібно порізати, змішати з молокомабо розмочити, вкласти у змазану жиром вогнетривку форму та покритишматочками вершкового масла. До запіканки подати солодкий соус.

Підгорів пиріг— Темний підгорілий шар пирога (за винятком пирогів із фруктами ісиром) після остигання зняти за допомогою тертки і покрити пиріг шаромцукрової пудри або шоколадної глазурі.

Підгоріло масло або жир — Продукт шкідливий для здоров'я, викинути!

Під час запікання підгорів сир — Обережно зняти підгорілий сир, замість нього покласти інший шматочок сиру і запекти ще раз.

Пригоріла страва — Суп перелити в іншу каструлю. У печені відрізати пригорілу частину. Картоплю викинути.

Пригоріла каструля — Залити її водою, додати очисний засіб, розігріти відчистити щіткою.

Проросла картопля— У такої картоплі під лушпайкою є невелика кількість отруйних речовин,тому чистячи її, треба зрізати товщий, ніж завжди, шар лушпайки,картопляний відвар злити.

Рис розварився на кашу- Обсмажити на сковороді в жирі, поставити в нагріту духовку і підсушити.

Розвалилася риба — Видалити кістки і залити її яким-небудь незвичайним соусом або зробити з неї рибний салат.

Розвалилися галушки — Протерти через сито і заправити ними суп.

Розварилася картопля — Приготувати з неї картопляне пюре.

Розварилися макаронні вироби— Використати для супу. Можна також зцідити воду, з'єднати їх з яєчнимжовтком, обсмажити на сковороді і на смак заправити солодкими абогострими приправами.

Розварилися овочі — Злитиводу, овочі змішати з картопляним пюре і подати до столу, як горохове,морквяне або будь-яке інше пюре. Можна зробити з них овочевий суп-пюре.

Скисли вершки — Використати, як сметану.

Суп або соус перенасичений приправами — Розвести невеликою кількістю молока, бульйону або вершків (вводити поступово), соус розводити не дуже сильно.

Страва пересолена — Розвести молоком, вершками, бульйоном або водою.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #19 : 24 Січень 2012, 13:27:49 »
Корисні поради по кухні
Від чищення картоплі темніє шкіра на руках. Щоб цього уникнути, необхідно перед роботою змочити руки оцтом і дати їм висохнути, а після роботи одразу вимити з милом і змастити кремом.

Всю скляний посуд - склянки, вази - можна відмити без спеціальних засобів. Для цього в теплу воду потрібно додати трохи оцту або крупної солі. Посуд стане чистіше й прозоріше.

Алюмінієві каструлі заблищать знову, якщо їх прокип'ятити разом з картопляними очищеннями, яблучної шкіркою, шкіркою ревеню або розчином оцту.
Потемнілі емальовані каструлі треба прокип'ятити з будь-яким складом для миття посуду, а потім промити гарячою водою. Але якщо два рази на місяць кип'ятити їх з розчином оцту, вони не будуть темніти.

Якщо щось підгоріло в каструлі, можна налити на дно холодної води і насипати солі. Через кілька годин можна легко видалити залишки їжі. Для емальованих каструль підійде такий спосіб: залити каструлю гарячою водою з додаванням ложки соди, залишити постояти, а потім прокип'ятити - залишки їжі чудово відійдуть.

Сковородки можна чистити легко так: злегка підігріти їх і протерти сіллю, а потім пергаментом (у крайньому випадку - простий папером).

Якщо втікло молоко пролилося на гарячу плиту, потрібно засипати залите місце сіллю і накрити його мокрою папером - тоді запах не пошириться по всьому приміщенню.

Щоб форма з водою для льоду не примерзла в морозилці холодильника, потрібно попередньо натерти її свічкою.
Крупу і крохмаль краще зберігати в банках з притертою кришкою - жерстяних, скляних або фаянсових. Щоб у крупі не заводилися жучки, перш ніж засипати в банки, крупу потрібно прожарити на сковорідці або в духовці, а в баночки для її зберігання покласти марлеві пакетики із сіллю.

Щоб видалити личинки малинового жука, ягоди потрібно на 15-20 хвилин залити двопроцентним розчином кухонної солі. Личинки спливають на поверхню. Після цього ягоди слід прополоскати чистою водою.

Щоб у борошні не заводилися жучки, потрібно покласти в мішечок, де вона зберігатиметься, кілька зубчиків часнику, не очищаючи від верхньої шкірки. Борошно треба періодично просівати і пересипати з чистий мішечок.

Щоб ножі, ножиці тощо було легше заточити, можна помістити їх в слабкий солоний розчин на півгодини і точити, не витираючи.

Мити м'ясорубку набагато легше, якщо в кінці пропустити сиру картоплю.

Не варто сушити м'ясорубку біля джерела тепла - від цього тупляться ножі.

Нові скляні склянки не будуть битися, якщо їх поставити в посудину з холодною водою, повільно нагріти її до кипіння і залишити їх охолоджуватися в тій же воді.
Металева фольга для запікання зберегтися набагато довше в холодильнику - вона не склеюється.


 


Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #20 : 24 Січень 2012, 13:28:27 »
УСУНЕННЯ ЗАПАХІВ
Неприємний запах на руках (від риби, часнику і т.д.) можна прибрати, потерши руки сіллю, а потім - вимивши їх з милом.
Запах часнику з рота можна прибрати, пожувавши петрушку.
Запах риби у сковорідок і каструль зникне, якщо їх протерти підігрітою сіллю, а потім сполоснути.
Якщо ложки і виделки мають рибний запах, потрібно вимити їх холодною мильною водою, змастити рослинним маслом і акуратно витерти м'яким рушником.
Запах цибулі можна видалити, натерши кухонні дошки, столові прилади сухою сіллю.

Від неприємного запаху на кухні можна позбутися, якщо прокип'ятити у відкритому посуді воду з додаванням оцту і через кілька хвилин приміщення провітрити. З цією ж метою можна покласти на нагріту конфорку кірку апельсина або лимона або насипати на гарячу плиту трохи солі.

Запах втік молока, що пролилася на гарячу плиту, можна локалізувати, засипавши залите місце сіллю і накривши його мокрою папером - тоді запах не пошириться по всьому приміщенню

Щоб видалити запах фарби з приміщення, треба потерти голівку часнику і залишити його на деякий час в кімнаті.

Запах масляної фарби в квартирі швидше зникне, якщо в декількох місцях поставити тарілки з сіллю.

Запах тютюну з кімнати погано виходить інакше навіть протягом. Але це можна зробити так: відкрити вікна і покласти в різних місцях кімнати 2-3 мокрих рушники. Вони добре вбирають тютюновий запах. З цією ж метою в кімнаті, де курили, можна запалити декілька свічок.


 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #21 : 26 Січень 2012, 13:10:52 »
Манні секрети
Манка гарна не тільки для каші, вона ще й виручає в процесі приготування багатьох страв.
... Якщо фарш для котлет або будь-якого іншого страви виявився дуже рідким або дуже жирним, замість розмоченої булки можна додати суху манну крупу. Вона додасть страві додаткову пишність, а смаку її в страві не буде відчуватися.
... Особливо добре заміняти манною крупою борошно в капустяних та морквяних котлетах.
... Якщо форму для випічки посипати не панірувальними сухарями, а манкою, пиріг від цього тільки виграє, вийде гарна хрустка скоринка.
... Котлети або пиріг з печінки з додаванням манної крупи не доставлять клопоту при смаженні. Тільки рідкий печінковий фарш повинен трохи постояти, щоб манна крупа в ньому набухла.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #22 : 26 Січень 2012, 13:11:40 »
Курячі секрети
1. Заморожену курку можна зберігати в морозильній камері не більше 3 місяців.
2. Потрухи треба зберігати окремо від курки.
3. Щоб посмажити курку з хрусткою скоринкою , шматочки птиці треба спочатку підрум'янити на сильному вогні, а потім вогонь зменшити й довести до готовності.
4. Щоб перевірити, чи готова запечена курка, треба проткнути найтовщу частину курки ножем - сік повинен бути прозорим.
5. З метою економії краще купувати курячі грудки на кістки. Філе зрізати, а кістки з рештою м'ясом прибирати в холодильник. З 3-4 таких кісточок можна приготувати смачний курячий бульйон для супу чи борщу. Так само можна вчинити з курячими стегенцями або стегнами, якщо для приготування страви вам потрібно лише філе.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #23 : 26 Січень 2012, 13:12:55 »
Рибні секрети
1. Риба легше очиститься від луски, якщо витримати її у воді з оцтом або чистити в посуді з холодною водою.
2. Щоб луска не розліталася, чистіть рибу у воді, але перш влаштуйте їй контрастний душ: спочатку обшпарте окропом, а потім кілька хвилин потримайте в каструлі з холодною водою. Ось побачите, луска буде сходити набагато легше.
3. Вологі пальці, якими тримайте тушку, попередньо потримайте в солі, тоді при чищенні риба не вислизне.
4. Ніж для оброблення риби потрібен довгий, вузький, гострий, з гнучким лезом.
5. Щоб видалити слиз з риби, її треба ретельно протерти кухонною сіллю , а потім промити.
6. Рибу, що пахне тванню, треба вимити в міцному розчині солі, і тоді запах зникне.
7. Рибу краще смажити на рослинній олії, а перед самою подачею до столу полити розтопленим вершковим маслом, воно додасть рибі ніжний смак.
8. Якщо при смаженні кістлявою риби, наприклад, карасів , попередньо прорізати ножем всю спинку від хвоста до голови, то в готовому блюді маленькі кісточки зовсім не відчуваються.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #24 : 26 Січень 2012, 13:13:18 »
9. Щоб визначити готовність смаженої риби, потрібно проколоти її гострої дерев'яною паличкою. Якщо паличка увійшла вільно, і при цьому виділився прозорий сік, риба готова.
10. Якщо перед смаженням риби покласти на сковороду разом з маслом очищену і порізану скибочками картоплину, вона вбере неприємний запах риби.
11. Щоб шматки риби при смаженні не розвалювалися, їх потрібно посолити, обваляти в борошні і дати постояти 10-15 хвилин, потім покласти в сковороду, в гарячу олію.
12. Риба не пригорить при смаженні, якщо в олію покласти трохи солі.
13. Щоб смажена риба була особливо смачною, перед приготуванням залиште рибу на кілька годин потомитися в такому соусі: сіль, перець, суха м'ята, подрібнений часник, лимонний сік і рослинне масло в рівних частинах. Смажена після такого маринаду риба особливо апетитна.
14. Якщо пересолив рибний суп, його можна зробити їстівним, опустивши в нього жменьку вареного рису, зав'язаного в чисту серветку або марлю, і прокип'ятити. Рис забере зайву сіль.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #25 : 26 Січень 2012, 13:14:38 »
Секретик різні
... Щоб зварений у мундирі картопля було легше чистити, відразу після того, як злили гарячу воду, обдайте його холодною водою і очищайте, поки він не охолов. Шкірка не липне до рук і легко відходить.
... Зварити смачні наваристі щі можна і без м'яса. Варити щі за звичайним рецептом. А сало нарізати брусками і обсмажити на сковороді. Шкварки прибрати і залишити в теплому місці. На смальці обсмажити цибулю і відправити його в щі. А шкварки покласти в кожну тарілку при подачі до столу. Особливо смачними виходять щі з квашеної капусти, а й для будь-якого іншого супчика така зажарочка буде не зайвою.
... Щоб тісто на пельмені, локшину, чебуреки завжди було вдалим, в нього потрібно додати ложку рослинної олії. Тісто виходить м'яке, еластичне і не розварюється.
... Якщо в будинку немає дріжджів, їх можна приготувати в домашніх умовах. Для цього потрібно змішати 1 склянку борошна з 1 склянкою теплої води, залишити на 5-6 годин. Потім додати 1 склянку будь-якого пива і 1 ст. ложку цукру. Добре розмішати і поставити в тепле місце на кілька хвилин. Цю масу можна зберігати в холодильнику і використовувати в міру потреби як звичайні дріжджі. Домашні дріжджі зберігаються дуже довго, а пиріжки на них виходять дуже пишними.
... Якщо додати у фарш для котлет трохи сметани, тертої картоплі чи моркви, котлети будуть м'якше і пишніше.

... Котлети можна не смажити, а варити на парі: в друшляку, поставленому на каструлю з киплячою водою і прикритому кришкою. Це особливо корисно для дитячого і дієтичного харчування.
... Котлети будуть більш смачними і соковитими, якщо при обробленні покласти в середину кожного з них по шматочку масла.
... Щоб очистити часник, натисніть на нього плоскою стороною ножа, і шкірка легко злізе.
... Коли в рецепті потрібно використовувати цілі зубчики часнику, опустіть їх в окріп на кілька секунд, щоб їх було легко чистити.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #26 : 26 Січень 2012, 13:15:31 »
Поради для економних господинь
... Якщо ви хочете економити час серед тижня, робіть покупки на ринку в суботу. Будинки розберіть купівлі та визначитеся з місцем їх зберігання. Морква та буряк (якщо вони чисті) можна зберігати в холодильнику в сухих поліетиленових пакетах. За тиждень ви їх якраз і використовуєте.
... Свіжу зелень зручно зберігати в пластиковому контейнері з щільно прилягає кришкою. Тільки контейнер і зелень повинні бути сухими.
... Якщо серед куплених овочів і фруктів виявилися неякісні, не поспішайте їх викидати. Видаліть зіпсовані місця, а частину, що залишилася овочів і фруктів наріжте часточками та складіть у пластикові контейнери. Овочі згодом підуть на приготування перших і других страв, а з фруктів можна буде зварити компот або кисіль.
... Купіть відразу великий шматок м'яса і підготуйте з нього напівфабрикати. Кісточки складіть у пакетики (вони підуть на бульйон), частина філе наріжте шматочками (вони підуть для приготування рагу або інших страв). Можна накрутити і фарш для котлет, фрикадельок або голубців.
... Якщо ви садите часник на своєму городі, не викидайте часникові стрілки. Молоді часникові стрілки - відмінна добавка в будь-овочеву страву. Щоб їх зберегти, вимийте стрілки, обсушити, наріжте шматочками 1,5-2 см і складіть у пластиковий контейнер або в сухій поліетиленовий пакет і заморозьте. А мариновані часникові стрілки - прекрасне доповнення до м'ясних і рибних страв
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #27 : 01 Лютий 2012, 13:38:46 »
Здавна відома лікувальна сила трав, яка ціниться та використовується у цілому світі.
Буденним є також використання трав на кухні, що надає стравам, які готуємо, не лише особливих лікувальних властивостей, але й неповторного смаку й аромату. Варто знати до чого які трави можна застосовувати та як вони діють.


Базилік
Базилік полегшує кашель, пробуджує апетит, має позитивну дію при розладах шлунка, покращує травлення, знімає спазми та відновлює роботу нирок.
Його можна додавати до салатів, налисників чи омлетів, м’яса, риби, дарів моря, соусів і супів. Особливо цінується в італійській кухні.

 
Естрагон
Естрагон добре впливає на апетит, покращує травлення, поліпшує перистальтику кишок, має протизапальну, антисептичну та обезболюючу дію, полегшує ревматичні прояви, артрит, хвороби нирок і зубний біль.
Часто слугує інгредієнтом для омлетів і налисників, соусів, домашньої птиці, салатів і м’ясних страв.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #28 : 01 Лютий 2012, 13:39:10 »
Ялівець

Ялівець активує роботу шлунку та печінки, покращує роботу нирок, має сечогінну дію, полегшує біль у м’язах, усуває розлади травної системи, проблеми зі шкірою та диханням, а також захворювання, спричинені депресивними станами. Використовується як приправа до м’ясних страв, частіше дичини, є інгредієнтом квашеної капусти, оцту на травах, маринадів, рибних і м’ясних страв, його також вживають для виробництва алкоголю (ялівцева горілка).



Коріандр

Коріандр регулює процеси травлення, протидіє здуттям, а також надмірному розвитку бактеріологічної флори в кишково-шлунковому тракті.
Він застосовується в якості приправи до різних м’ясних виробів, соусів, маринадів, грибних страв, горілчаних напоїв, лікерів, вин, а також маринованої риби. У великій кількості застосовується в китайській та індійській кухнях..

 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #29 : 01 Лютий 2012, 13:39:26 »
Майоран
Майоран покращує травлення, збільшує виділення шлункового соку, полегшує головний біль і лікує простуду.
Є додатком до печені, ковбас, страв з картоплі й овочів, ним заправляють фарші, супи, надає аромату гороховому супу й іншим стравам зі стручкових рослин.
 М’ята
М’ята використовується при проблемах із виділенням жовчі, запаленням жовчного міхура та жовчних протоків, а також при жовчнокам’яній хворобі та жовтяниці, при здуттях, шлункових кольках, при проблемах із кишково-шлунковим трактом, а також нервової системи – безсоння, мігрень, невропатичні болі, нервові судоми та менструальні розлади.
Додається до салатів, використовується у виробництві цукру, для продукування напоїв, горілчаних виробів і лікерів, а також для ароматизації оцту, варених м’ясних страв і сальтисону. М’ятний соус у Великобританії – традиційний додаток до багатьох страв.


 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #30 : 01 Лютий 2012, 13:39:47 »
Орегано
Орегано застосовується як спазмолітичний, дезінфікуючий, сечогінний, антисептичний і протизапальний засіб. Допомагає при проблемах із дихальними шляхами, розладах травної системи та здуттях.
Приправа до салатів, соусів, ковбасних виробів, печених м’ясних страв, супів і риб, поєднується з овочами, сирами та дарами моря. Широко застосовується в італійській, іспанській і мексиканській кухнях.

 
Розмарин
Розмарин має сечогінну, жовчогінну, спазмолітичну, дезінфікуючу, протиревматичну дію, застосовується при хворобах шлунку, печінки та нирок, покращує засвоєння жирів.
Слугує додатком до грибів, супів і соусів, салатів, риб і дарів моря, а також у якості приправи до макаронів, картоплі та м’яса, також дичини. Цю приправу можна часто зустріти у французькій кухні.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #31 : 01 Лютий 2012, 13:40:05 »
Шавлія
Шавлія має протизапальну й антисептичну дію, спричиняє виділення шлункових соків, регулює перистальтику кишечника, застосовується при болях у шлунку, кишкових кольках, також знімає запалення ясен, ротової порожнини, горла та лікує шкірні захворювання.
Шавлія – приправа, яку використовують для страв зі стручкових рослин, м’яса, овочів, для маринадів, супів і соусів, а також лікерів.


Чебрець
Чебрець має сильну антигрибкову й антибактерійну та відхаркувальну дію.
Його додають до м’ясних виробів, соусів, печені, дичини, риби, ним приправляють ковбасну продукцію, салати та страви зі стручкових рослин. Є характерним для французької кухні.

 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #32 : 01 Лютий 2012, 13:41:52 »
Пізнайте зігріваючі трави та додатки до чаю і кави, які не дадуть вам замерзнути в холодні осінні чи зимові дні.

Трави, які використовуємо в нашій кухні, спеції та натуральні добавки до кави та чаю, містять елементи, які покращують обмін речовин і стимулюють клітини виробляти більше енергії, що відіграє особливо важливу роль для людей, які дотримуються дієти для боротьби з ефектом «йо-йо».

Існує багато смачних і здорових натуральних продуктів, додавання яких до чаю, кави чи какао не лише покращить смак напою, але й зігріє організм. Нижче наведено коренеплідні спеції та добавки, які виступають у незвичній ролі – антибактерійних і зігріваючих засобів.

 
Імбир
Вирощується в тропічній Азії понад 3000 років. Відомим царством приправ є індійська кухня. Доступний як свіжий імбир, так і сушений кусочками чи змелений.
Імбир – «найтепліший» інгредієнт раціону, оскільки має позитивний вплив, серед іншого, на травлення та кровообіг, саме тому йому притаманні зігріваючі властивості. Це – ідеальна добавка до напоїв: кави, чаю (замість лимону), бокалу червоного глінтвейну. Його можна вживати також як добавку до м’ясних, рибних страв і десертів. Він містить багато протизапальних речовин.

 

Гвоздика
Гвоздика– сушені бруньки вічнозеленого гвоздикового дерева, яке росте лише в тропічному морському кліматі, у тому числі в Малайзії, Індонезії та Танзанії. Наявність гвоздики в Європі завдячуємо середземноморській кухні. Додавання гвоздики до чаю та кави збадьорює організм. Її можна додавати також до борщу та м’ясних страв (напр. печеної полядвиці). Антисептичні та знеболюючі властивості гвоздики пришвидшують процес видужання у випадку застуди чи грипу.


 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #33 : 01 Лютий 2012, 13:42:59 »
Кориця
Кориця, котру зазвичай використовуємо у вигляді порошку – це кора ароматного дерева з Цейлону. Чим вона яскравіша, тим краща її якість. Упродовж віків її застосовували в народній медицині як ліки проти застуди та загального ослаблення організму. Розігріває навіть сам чудовий аромат кориці. Її можна додавати до чаю, глінтвейну чи пива, компоту, свинини з вершками, яблучних мусів і, звичайно ж, до випічки, хоча в цьому випадку втрачає свої лікарські властивості.

   
Мед
Молоко, чай або какао, підсолоджені медом – здавна відомий ідеальний напій для всіх змерзлюхів. Йому притаманні протизапальні, відновні й очисні властивості.
Вживання меду пришвидшує розумовий розвиток дітей і покращує імунітет дорослих. Варто пам’ятати, що мед не можна додавати до гарячої рідини, адже він втрачає більшість своїх властивостей. Максимальна температура – 60 градусів.

 

Кардамон
Характеризується інтенсивним запахом коренеплоду. Підходить до кави, молока, шоколаду, сирів і десертів. Часто застосовується під час лікування застуд, адже має противірусні та зміцнюючі організм властивості. Полегшує кашель, пришвидшує процес одужання під час бронхіту. Крім цього, допомагає при нетравленні шлунку, освіжає подих, а також запобігає розвитку вірусів і зміцнює організм.
 

Шкірка апельсина
Аромат апельсинової шкірки розслабляє та допомагає швидше заснути в холодні вечори. Надзвичайно смакує в чаї та глінтвейні. Підходить також як інгредієнт до тістечок, пряників і… спагеті «Болоньєзе». Аромат апельсинової шкірки, котрий поширюється по дому, знімає головний біль. Флавоноїди, які в ній містяться, мають протизапальну й антибактерійну дію.