Автор Тема: Корисні поради, замітки для господинь  (Прочитано 16819 раз)

0 Користувачів і 2 Гостей дивляться цю тему.

Offline Т@ny@

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 11 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #51 : 17 Березень 2012, 17:32:32 »
У яких кастрюлях готувати стравиСкільки каструль потрібно для середньостатистичної сім'ї?
Скільки входить у стандартний набір: 4-5 штук різної місткості. Комплект обходиться дешевше, ніж купівля тих самих каструль окремо.
Найдешевші - каструлі з алюмінію, але нині вони втратили свою популярність і, головним чином, через те, що люди не бажають більше завантажувати свій організм алюмінієм, як безкоштовним додатком до смачного борщу.
Емальований посуд, на відміну від алюмінієвого, екологічно чистий, але він недовговічний. Необережний удар - і емаль відколюється.
Порівняно недавно з'явилися каструлі з тефлоновим покриттям. Такий посуд служить довго, особливо ті каструлі, що виготовлені з потовщеним тефлоновим покриттям.
 

Offline Т@ny@

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 11 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #52 : 17 Березень 2012, 17:32:59 »
Березовий сік
На березах набухли бруньки. Це означає, що в смугастих деревах з'явився сік. Саме в цей час він має найбільш цілющі властивості. Але щоб не розгубити їх, потрібно знати, де, як і в що його збирати.
Де збирати. Багато хто думає, що через погану екологію березовий сік уже не корисний. Однак не варто лякатися. Це не зовсім так. Втягує рідину не листя, а корінь, а вони в берези йдуть глибоко в землю, вона не всмоктує отрути з поверхневого шару грунту, які в більшості осідають в ньому. тому всі місця, де росте береза, гарні для збору соку однаково. Хоча для перестраховки не варто полювати за соком біля доріг.
Як збирати. Сокорух по дереву відбувається лише у світлий час доби, тому починати збір краще вранці, уночі сік "засинає". Дірочку в стовбурі потрібно робити з південного боку дерева (там сокорух активніший), на відстані 40-50 см від землі, напрямком униз (тобто рух вашого ножа має бути знизу догори), глибина отвору 2-3 см (потрібно проникнути під мертву кору), а якщо береза дуже товста, то ще глибше. Потім просто підставляєте жолобок у ємність, і до вечора у вас уже повно прозорого, солодкувато-водянистого напою, подарованого деревом. Набравши соку обов'язково допоможіть березі залікувати рани - хоча б для того, щоб на наступний рік було вам до чого повернутися. Для цього після збору соку замастіть надріз пластиліном, воском, господарським милом або забийте його мохом. Це вбереже дерево від проникнення в нього бактерій і різних грибків, які можуть спричинити загнивання надрізу, й можливо, призвести до загибелі дерева.
Кому корисний? Свіжий березовий сік лікує виразки шлунка і 12-палої кишки, печінку, жовчний міхур, головний біль, цингу, бронхіт, кашель, допомагає при ревматизмі, радикуліті, подагрі а артриті, корисний при шкірних захворюваннях, очищає кров, стимулює обмін речовин, має властивості "промивання" для нирок. Щоб пісок "пішов", потрібно випивати близько 2 літрів соку на день. Для інших цілей дозування - 3 склянки на день, за півгодини до їди.
Кому шкідливий? Єдині кому не можна пити багато березового соку, - це ті, у кого є камені в нирках, а саме - оксалати. Через те, що напій має сечогінну дію, вона може проштовхнути оксалат у сечові шляхи, і його гострі кути поріжуть їхні ніжні краї.
Як правильно зберігати? Якщо ви не хочете пити сік відразу, а бажаєте зберегти його довше, закрийте банку і поставте її у холодильник. Так напій буде менше окислятися, тобто псуватися. Однак довше 2-3 днів напій краще не зберігати, інакше він забродить і з цілющого нектару перетвориться в отруту. Але якщо законсервувати сік, то він простоїть ще кілька місяців. Для консервування підігрійте сік у емальованому посуді до температури 80 градусів. розлийте у скляні пляшки і банки. Заповніть майже доверху і закрийте кришками., а пляшки корками, а потім осмоліть. Витримайте 15-20 хв у воді 85градусів для пастеризації. Звичайно, вітамінів у консервованому соці не залишається (особливо він багатий на вітамін С), а от мінерали зберігаються (калій, кальцій, натрій, магній, марганець, мідь)
 

Offline Т@ny@

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 11 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #53 : 17 Березень 2012, 17:34:00 »
Яйця варити треба вміти


 Під час варіння яйце не лопне, якщо тупи кінець проколоти голкою
 Надтріснуте яйце треба покласти в друшляк і трохи потримати над парою. Білок затвердіє і яйце можна доварювати у воді.
 Яйце круте варять 8-10 хв, некруте - 4-5 або 2,5-3 хв. Тривалість варіння засікають з моменту закипання води.
 Шоб яйце не тріснуло при варінні, воду соялть або на дно посуду, в яко мц варять, кладуть малц тарілку.
 Щоб зварити дієтичне яйце, воду доводять до кипіння, знімають з вогню, кладуть яйце і щільно закривають посуд.
 Для того, щоб варене яйце добре очищалося, його після варіння опусають у холодну воду.
 Яйце, яке лопнуло найкраще чистити під стуменем води.
 Чищені варені яйця краще зберігати у солоній воді у прохолодному місці.
 Яйце, зварене на круто, їдять неіржавіючою ложкою. Срібна ложечка почорніє.
 Гусячі та качачі яйця часто містять шкідливі організми, тому їх потрібно варити не менше як 10 хв.
 Щоб відрізнити варене яйце від сирого, слід надати йому обертового руху на рівній поверхні (стіл, дошка). Варене яйце обертається довго, а сире - відразу зупиняється.
 Для збивання яйць слді користуватися фарфоровим, фаянсовим посудом або емальованим без ушкоджень. Перед збивання білок слід охолодити (білок старих яєць погано збивається).
 Коли білки погано збиваються, слід додати кілька крапель лимонної кислоти або дрібку солі, щоб поліпшити структуру піни і запобігти зсіданню збитих білків. Під кінець збивання додаюь цукрову пудру.
 Жовтки яєць довше збережуться, якщо їх покласти у холодну воду.
 Яєшню смажать на малому вогню. Чисту сковороду перед смаження добре нагрівають і протирають (не миють!) водою.
 Омлет буде ніжним, якщо в нього додати невелику кількість молока або води (на 4 яйця 4 ложки рідини), а потім цю суміш вилити в розігрітий жир і підсмажити. Жиру треба класти небагато, тому що сам жовток містить жир.

Тістові тонкощі
 


Offline Т@ny@

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 11 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #54 : 17 Березень 2012, 17:34:27 »
Ще кілька корисних порад

Щоб рис вийшов білим.
 Треба додати у воду, в якій буде вариться рис кілька крапель лимонного соку або лимонної кислоти.

Неприємні кухонні запахи зникнуть якщо прокип'ятити у відкритому посуді духмяні трави "м'яту, материнку, ромашку або оцет.

 Щоб у борошняному соусі не було грудочок борошно розводять у підсоленій воді.
 

Offline Т@ny@

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 11 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #55 : 17 Березень 2012, 17:38:00 »
- Хочеш щоб картопля швидше готувалася, поклади в воду крохмалю, або ложечку масла.

- Картопляне пюре розбавляй гарячим кип'яченим молоком, так як від холодного воно стане сірого кольору.

- Через декілька крапель лимонного соку не розрізав цілий лимон - проткну його спицею і видави сік.

- Щоб у смаженого лука був гарний золотавий колір і він не підгорів, після того, як нарежешь його кільцями, обваляй в борошні.

- Очищені і нарізані яблука поклади хвилин на десять у холодну, підкислену лимонною кислотою воду, тоді в салаті вони не потемніють.

- Перед кип'ятінням кинь в молоко трохи цукру - воно не пригорить. Чи не накривайте його кришкою поки не охолоне.

- Якщо в посуді була риба, молоко, варення, тісто, сирі яйця, то вимий її спочатку холодною водою, а потім вже гарячою.

- Щоб посуд і руки не пахли рибою, додай у воду для миття трохи оцту.

- Щоб вимити жирну посуд, насип в теплу воду чайну ложку сухої гірчиці.
 

Offline ната80

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 856
  • Поблагодарили: 2 раз
  • Репутація: +89/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 3 роки 5 місяців
  • Ваше справжнє ім’я: Наталя
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #56 : 17 Березень 2012, 17:51:43 »
 така темка вже є, ви передивіться Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Online Ключик

  • Організатор СП!
  • Віддана Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 5207
  • Поблагодарили: 5423 раз
  • Репутація: +597/-10
  • 1-ий клас закінчено...Ура!!!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Світлана
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #57 : 24 Травень 2012, 21:37:52 »
Порада цікава. Візьму на замітку
Мрії мають  бути божевільні чи нереальні, інакше це всього лиш плани на завтра
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Online Galka11

  • Танцюй так, ніби на тебе ніхто не дивиться. Співай так, ніби тебе ніхто не чує. Люби так, ніби тебе ніколи не зраджували, і живи так, ніби земля - ​​це рай. Марк Твен
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1966
  • Поблагодарили: 327 раз
  • Репутація: +439/-1
  • До мене на ТИ
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Галина
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #58 : 29 Серпень 2012, 13:16:15 »
Цитувати
Під час варіння яйце не лопне, якщо тупи кінець проколоти голкою
- це дасть змогу також зварити ідеально кругле яйце. В тупому кінці яйця знаходиться повітряна капсула, і якщо шкарлупу пробити то під час варіння повітря з неї вийде,а зваране яйце буде однаково круглим з двох боків.
Але інколи ця повітряна капсула знаходиться не у тупому кінці, а на середині яйця. Так буває, коли яйце довго стояло в "лежачому" положенні і капсула змістилася. Отже, якщо ви прокололи яйце з тупого кінця, і звідти потік білок, то вітаю, ви тільки, що зіпсували старе яйце  :)
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Дитина, яка терпить менше образ, виростає людиною, яка більше усвідомлює свою гідність.
 

Offline bonitka

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #59 : 29 Листопад 2012, 00:50:29 »
А ось корисна порада від мене, до речі, не знаю як інші, але до цієї ідеї додумалась сама, нажаль, тільки недавно  d112, надіюся, хоч комусь пригодиться.  :)
За допомогою зубної щітки можна дуже швидко, а головне, ретельно почистити надрібнішу сторону тертки та ситце від соковижималки. Поки що це все.  ;)
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Online Ключик

  • Організатор СП!
  • Віддана Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 5207
  • Поблагодарили: 5423 раз
  • Репутація: +597/-10
  • 1-ий клас закінчено...Ура!!!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Світлана
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #60 : 29 Листопад 2012, 02:49:08 »
Рекомендований час і температура приготування м'яса та риби в духовці:  
яловичина: 150 градусів С, 3-3,5 години
телятина: 150 градусів С, 2-2,5 години
баранина: 150 градусів С, 1-1,5 години
Курка: 175 градусів С, 1-1,5 години
Гусак і індичка (4-5 кг): 160 градусів С, 4-4,5 години
Качка: 175 градусів С, 1-1,5 години
Риба: 200 градусів С, 30-40 хвилин  
Мрії мають  бути божевільні чи нереальні, інакше це всього лиш плани на завтра
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Online Ключик

  • Організатор СП!
  • Віддана Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 5207
  • Поблагодарили: 5423 раз
  • Репутація: +597/-10
  • 1-ий клас закінчено...Ура!!!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Світлана
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #61 : 29 Листопад 2012, 02:53:29 »
Рекомендований час і температура приготування кондитерських виробів
Торт простого приготування: 160 градусів С, 45 хвилин
Шоколадний торт: 175 градусів С, 35 хвилин
Фруктовий торт: 125 градусів С, 60 хвилин
Листковий торт: 200 градусів С, 20 хвилин
Дрібні пироги: 190 градусів С, 30 хвилин
Пісочне тісто: 200 градусів С, 20 хвилин
Бісквіт: 150 градусів С, 20 хвилин
Мрії мають  бути божевільні чи нереальні, інакше це всього лиш плани на завтра
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Online Ключик

  • Організатор СП!
  • Віддана Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 5207
  • Поблагодарили: 5423 раз
  • Репутація: +597/-10
  • 1-ий клас закінчено...Ура!!!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Світлана
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #62 : 29 Листопад 2012, 03:01:29 »
якщо на 1 л молока додати чайну ложку цукру, то воно не звурдиться прикип'ятінні, не пригорить і довше зберігатиметься. А ще, щоб не підгоріло молоко треба наливати його в охолоджену каструлю
Мрії мають  бути божевільні чи нереальні, інакше це всього лиш плани на завтра
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Roksana

  • АвтоЕксперт
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2365
  • Поблагодарили: 24 раз
  • Репутація: +256/-5
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Володінька 9 років
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #63 : 03 Грудень 2012, 20:27:09 »
Ось порада як відділити жовтки від білків. :))))))) як просто Євріка , а я так мучилася.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitka

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #64 : 12 Грудень 2012, 15:08:11 »
Так як харчові барвники шкідливі для нашого здоров'я (не дивлячись на те, що вони харчові), пропоную альтернативу
Чим можна замінити харчові барвники

Жовта фарба виходить від шафрану, розведеного в теплій воді, горілці або спирті. Так само від лимонної цедри.
Зелена фарба виходить змішуючи жовту фарбу з синьою. Віджимаючи від шпинату зелений сік.
Коричнева фарба виходить з міцного кавового настою.
Червона
і рожева фарби виходить при додаванні соків малини, полуниці, журавлини, брусниці, смородини, вишні, червоних сиропів, варення, вина, червонокачанної капусти або буряка, які дрібно нарізаються, заливаються такою ж кількістю води, що підкисляє, доводять майже до кипіння і відціджують.
Помаранчева фарба виходить з суміші червоної і жовтої фарби, а також соку апельсинової або мандаринової цедри.
Синя фарба виходить від барвника індиго-карміну, що є синювато-чорною пастою, яка, розчиняючись у воді, утворює розчин чистого синього кольору.
Основні кольори жовтий синій і червоний. З них можна зробити інші

Колір крему можна надати:

Шоколадний - какао порошком
Жовтий - яєчними жовтками або сік моркви
Рожевий - буряковим соком або варенням
Зелений - соком шпинату або декількома краплями зеленки.
Помаранчевий - палений цукор розведений водою.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Online Ключик

  • Організатор СП!
  • Віддана Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 5207
  • Поблагодарили: 5423 раз
  • Репутація: +597/-10
  • 1-ий клас закінчено...Ура!!!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Світлана
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #65 : 15 Грудень 2012, 22:03:51 »
Мрії мають  бути божевільні чи нереальні, інакше це всього лиш плани на завтра
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitka

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #66 : 26 Грудень 2012, 00:21:57 »
Знайшла на теренах  нету, на мій погляд актуальну формацію для мамочок-кулінарів, можливо у цій статті ви знайдете для себе щось нове.
Сода і розпушувач. Що це таке і як вони розрізняються?

Харчова сода - бікарбонат натрію, двовуглекислий натрій; хімічна формула NaHCO3.
Вступаючи в реакцію з кислотою вона розпадається на сіль(карбонат натрію), воду і вуглекислий газ.

Розпушувач(пекарний порошок) - це суміш соди і кислоти підібрана в такому співвідношенні, щоб вони прореагували без залишку. Як інертний наповнювач найчастіше використовується борошно, рідше - крохмаль.
Стандартна пропорція соди, лимонної кислоти і борошна - 5: 3: 12.
Кислот в розпушувачі є присутнім одна або декілька.
У порошках російського виробництва зазвичай використовується тільки лимонна кислота. У імпортних розпушувачах є присутніми декілька кислот, які вступають в реакцію з содою при різних температурах, - одні реагують при кімнатній температурі, інші вимагають нагрівання.

2. Навіщо гасити соду оцтом?

Сода сама по собі, без додавання кислоти, є поганим розпушувачем. Так, вона при нагріванні виділить невелику кількість вуглекислого газу, але його буде недостатньо для підняття тесту. Сода, що крім того не розклалася, надає тесту жовто-коричневий або зеленуватий колір і неприємний присмак.
Тому соду прийнято гасити кислотою.
У околокулинарных кругах йдуть постійні бої з приводу того, що при гасінні соди оцтом з подальшим введенням шиплячої маси в тісто увесь вуглекислий газ випаровується.
З чисто математичної точки зору все саме так і відбувається.
Але на практиці ця теорія не працює.
Річ у тому, що для гасіння спочатку береться об'єм соди, що перевищує потребу. І хоча частина вуглекислого газу витрачається, реакція між содою і кислотою триває і після введення в тісто, розпушуючи його.
При такому гасінні соди дуже важливий часовий чинник, тобто не треба чекати, коли сода кінчить вирувати, а треба негайно вмішувати її в тісто. І тісто відразу ж ставити в духовку.
Виникає закономірне питання - а чом би не вмішати соду разом з борошном в тісто, а потім вже в останню чергу не ввести оцет.
Чесно відповім - теорію цього питання я не знаю. А на практиці у мене тісто, приготоване у такий спосіб(причому досвід ставився і з оцтом і з лимонною кислотою) практично не піднімалося, маючи вигляд пластиліну. Ймовірно це походило від неправильно підібраного співвідношення соди і кислоти.

3. Навіщо в рецепті є присутньою і сода і розпушувач?

У розпушувачі кількість соди і кислоти підібрана так, щоб вони прореагували без залишку. Але в рецепті можуть бути продукти, що мають сильну кислу реакцію. Ось для них-то і кладеться додаткова сода.
Продукти, використовувані при випічці, мають кислу реакцію:
- кисломолочні продукти(сметана, кефір, йогурт, сироватка, кисле молоко і так далі)
- фруктові соки і пюре
- оцет і кристалічна лимонна кислота
- мед
- цукрові сиропи
- шоколад і какао
- яйця.

4. Розпушувач яких фірм краще купувати?

Розпушувачі різних фірм розрізняються не лише по використовуваних кислотах, але і по кількості інертної складової(борошна або крохмалю).
Недобросовісні виробники кладуть муки більше, ніж вимагається.
Таким чином, навіть при доскональному наслідуванні рецепту, тісто отримає менше вуглекислого газу, чим вимагається.
Тому дуже важливо звертати увагу на етикетки.

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Розглянемо для прикладу розпушувачі двох фірм - др.Откер і Cikoria S.A.
У першому випадку склад абсолютно ясний.
У другому випадку використовуються загадкові Е450а і Е500b.
 (Примітка: Е450а - це дифосфат натрію, а Е500b - карбонат натрію, тобто звичайна харчова сода.)
Далі дивимося на вагу і застосування.
У обох випадках 1 пакетик розрахований на 500г муки. Але перший пакетик важить 10г, а другий - 18г. Означає в другому пакетику є присутніми зайві 8г муки. І при приготуванні тіста цього розпушувача доведеться узяти більше, ніж вказано в рецепті.
Ще при купівлі розпушувача треба звернути увагу на пакувальний матеріал.
Сам пакетик має бути виготовлений з щільного вологонепроникного паперу, фольги або пластика. Якщо пакетик паперовий, то внутрішня його сторона має бути проклеєна поліетиленом.
Купувати розпушувачі в простих паперових пакетах не слід, оскільки із-за неправильного зберігання і транспортування сода з кислотою може встигнути прореагувати ще знаходячись в пакеті.
Виходячи зі свого досвіду я можу порекомендувати дві найкращі фірми, що виробляють розпушувачі - др.Откер і Haas(Бaas).

5. Якщо замінити соду на розпушувач, то в якій пропорції?

Не завжди слід міняти соду на розпушувач. Наприклад, якщо в тісті є присутнім мед, то сода має бути обов'язково.
У інших випадках соду на розпушувач замінити можна.

Виходячи з мого досвіду:
- якщо розпушувача від 1 ч ложки до 2-х, то сода треба 0,5 ч ложки;
- якщо розпушувача менше 1 ч ложки, то соду треба брати половину об'єму розпушувача.
І відповідно навпаки:
- якщо сода в рецепті 0,5 ч ложки, то розпушувача треба близько 1,5 ч ложок.

6. Як називаються сода і розпушувач по-англійськи/по-німецьки?

По-англійськи:
розпушувач - baking powder
сода - baking soda
По-німецьки:
розпушувач - Backpulver
сода - Natron
По-українськи:
розпушувач - розпушувач для тiста або просто розпушувач
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline bonitka

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Корисні поради, замітки для господинь
« Reply #67 : 17 Січень 2013, 20:01:59 »
16 Кулінарних хитрощів

1. До суміші: сир, яйця, борошно для сирників, додати трохи рослинної олії. Вони виходять пишніше і смачніше .

 2. Шкірки з сала добре додати при варінні холодцю з будь-якого м'яса (при обробленні м'яса зрізувати і заморозити). Холодець виходить густим, в шкірці багато желіруючих речовин.

 3. Секрет борщу: буряк для борщу треба почистити і варити цілим у бульйоні увесь час, доки вариться бульйон. Потім м'ясо і буряк вийняти, бульйон процідити і варити борщ як завжди, тільки в самому кінці приготування, варений буряк потерти на великій терці, покласти у вже готовий борщ. Дати закипіти і вимкнути. Смак особливий, а колір відмінний.

 4. Суп і борщ будуть насиченіші і смачніші, якщо в них зварити цілу картоплину, а потім розім'яти. Розминати в каструлі або в сковороді із зажаркою.

 5. Ніколи не викидайте сало пожовкле або завітрене. Пропустіть його через м'ясорубку і бережіть в холодильнику у банці, при необхідності додавати в суп або борщ. Для цього: узяти сало, додати часник і розтерти часник разом з салом в ступці або чашці, незвичайний смак забезпечений. Вилийте цю заправку у борщ, коли він вже готовий розмішайте і виключіть вогонь.

 6. Якщо пекти відкритий пиріг з фруктовою або ягідною начинкою, сок під час випічки втікає і підгорає на деку. Але є вихід: увіткніть в начинку вертикально декілька макаронин з отвором. Киплячий сік піднімається по цих трубочках, а з пирога не виливається. З готового пирога макаронини вийняти.

 7. Гіркі огірки можна опустити на деякий час в молоко, додавши трохи цукру. Гіркота піде.

 8. Що б в рисовій крупі не завелися жучки, покладіть в неї декілька металевих пробок від пляшок.

 9. Якщо любите розсипчасту кашу, тоді на склянку крупи треба брати 2 склянки рідини. Варити розсипчасті каші можна на бульйоні або на воді, крупу треба засипати в окріп.

 10. Скибочка цибулі, покладена в холодильник, допоможе знищити усі неприємні запахи.

 11. Якщо в розсіл з солоними огірками додати трохи сухої гірчиці, вони стануть смачніші і довші зберігаються.

 12. Для прянощів шкідливі: світло, висока температура, підвищена вологість. Зберігати треба в щільно закритих непрозорих керамічних, фарфорових або з темного скла банках, кожні прянощі в окремій посудині - якомога далі від плити.

 13. Не можна сипати спеції з баночки, в якій вони зберігаються безпосередньо в каструлю з киплячим блюдом - вони поглинуть вологу з пари і втратять свою якість.

 14. Шкірки від банана допомагають розварюватися м'ясу. У каструлю з м'ясом покласти шкірку від банана. Вас приємно здивує отриманий результат . М'ясо буде м'яким соковитим і запашним.

 15. У посуд з м'ясом для тушкування покласти гілочки вишні для запаху аромату і непередаваного смаку.

 16. У фарш завжди додавайте цукор (на 1 кг фаршу столову ложку). Ваші котлети, біляші, чебуреки і інші вироби з котлетної маси, завжди будуть дуже соковитими. Кладіть у фарш, плюс до основних спецій (сіль, перець), суху селеру - вона покращує смак м'яса.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]