Автор Тема: Як смачно зробити творожок?  (Прочитано 9967 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline zabenja

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1039
  • Поблагодарили: 31 раз
  • Репутація: +116/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Оксана
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #17 : 15 Січень 2012, 17:08:53 »
так, ми як вчились йогурт робити теж робили в термосі. То головне щоб тепло трималось, бродіння швидше пройде.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline lilineth

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1001
  • Поблагодарили: 42 раз
  • Репутація: +81/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Вікторія, 3.02.2011; Вероніка, 19.08.2017
  • Ваше справжнє ім’я: Лілія
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #18 : 15 Січень 2012, 19:39:01 »
Цитувати
Дічата, а як робити сирок з тих заквасок, просто добавляти в молоко?
До заквасок є інструкція  :) Творожок як і йогурт можна робити в звичайному термосі  :)

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Lily84

  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 365
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +22/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Ліля
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #19 : 15 Січень 2012, 19:57:56 »
Цитувати
Творожок як і йогурт можна робити в звичайному термосі
Зручніше просто в банці, обгорнути рушником і поставити біля батареї. Потім в цій же банці я відігріваю на водяній бані. Робила в термосі - мені не зручно, треба  переливати, воно збовтується d18, якась каша виходить....
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 


Offline Lily84

  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 365
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +22/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Ліля
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #20 : 15 Січень 2012, 20:00:27 »
Жанет у Велмарті є ці цакваски (сирна закваска Vivo), там всьо написано. Сир з них виходить дуже ніжний, як йогурт)))
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline chernentus

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 783
  • Поблагодарили: 142 раз
  • Репутація: +126/-0
  • Вже тричі щаслива мама!!!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: наталія
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #21 : 16 Січень 2012, 01:13:18 »
У термосі дійсно можна робити йогурти, але не з металічною внутрішньою колбою, а скляною.
Життя пройде, немов вода, і відцвіте, немов вишнева гілка... В житті одна помилка — не біда, біда, коли усе життя — помилка.
 

Offline Жанет

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2492
  • Поблагодарили: 13 раз
  • Репутація: +147/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Донечка Євочка
  • Ваше справжнє ім’я: Жанна
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #22 : 26 Січень 2012, 20:57:56 »
Дівчата, будь-ласочка, напишіть мені в подробицях як ви робите творожок з закваскою віво, а то я щось запуталась  d100.
 

Offline Lily84

  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 365
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +22/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Ліля
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #23 : 26 Січень 2012, 22:28:04 »
Жанна! Кипятиш молоко, охолоджуєш то темп.37. Переливаєш в банку, досипаєш туди порошок, перемішуєш, обгортаєш полотенцем, ставиш банку в притул до батареї(щоб торкалося склом) на 8-10 год. Потім береш ту банку, воно має бути густе, якщо рідке ще, то ще нехай постоїть, погріється. Якщо все добре, то ставиш банку в кастрюлю з водою, грієш до того часу, поки рідина в банці не матиме 60 градусів, по моєму d143(прочитай ще інструкцію, бо можу не памятати). Виключаєш газ і ще тримаєш так 30-40хв. Потім поміщаєш банку в холодну воду на 10-20 хв. І все, переливаєш в сито з марлею, сир готовий :)
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Lenusya

  • Новенька
  • *
  • Повідомлень: 1
  • Репутація: +0/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Анюта 7 років і Артем 3 місяці
  • Ваше справжнє ім’я: Олена
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #24 : 19 Травень 2012, 23:18:33 »
Я маю йогуртницю (недорогу - за 160грн, бо дорожчої і не потрібно), до неї в комплекті йдуть баночки - 7 штук по 200 міліграм. З ними дуже зручно робити сирочок, тобто взяла одну баночку, відігріла, на марлічку відкинула  і дитинка за один раз все зїдає з печеним яблучком чи бананом. Іншим разом знов роблю з нової баночки свіженький сирок. І так виходить що з літри молока є окремо і сирочок, і йогурт або кефір (дивлячись яка закваска). Бо мій малий, наприклад, кожен день сирочок їсти не хоче, а лише раз чи два в тиждень, а йогурти їсть кожен день.
 

Offline nananet

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 202
  • Поблагодарили: 50 раз
  • Репутація: +102/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: три донечки
  • Ваше справжнє ім’я: Надія
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #25 : 05 Січень 2013, 04:17:21 »
Розкажу, найпростійший спосіб, як робити натуральний  м'який сир (чи як тут писали, "творог"). Так мене навчила мама, а її вчила бабуся. Дівчата вже згадували про цей спосіб, але напишу детально, може щось додам до того, що вже написано.

- Молоко слід закип'ятити, особливо, якщо готуєте сир для дитини до року.  
- Остудити до кімнатної температури. Тоді налити в меншу посудину. Я завжди наливаю в 200-грамову високу  чашку.
- До молока додати трошки (1/2 чайної ложки приблизно) сметани чи кефіру, можна розмішати. Залишити  приблизно на добу (влітку  скисає молоко швидше: як звечора приготувати, то буде на обід).
- На наступний день, коли молоко повністю скисне (коли трохи нахиляти чашку, не буде виливатися) - поставити чашку із скислим молоком  в кастрюльку з гарячою водою на легкий вогонь  і тримати 20-30 хв.
- Відкинути на дуршлаг і дати стекти ще з 20 хв.
- Давати дитині можна з картопляним пюре чи з фруктами. Дуже маленьким дітям рекомендують трошки розводити молоком, але я цього не робила.

Я через день залишаю дві чашки молока: одну на сир і одну на кефір, іноді на наступний роблю лише кефір (сир даємо через день). Тому всі кисломолочні продукти вживаємо лише власного приготування.

І ще: якщо додавати сметану чи лимон в гаряче молоко - це, звичайно, прискорить приготування сиру, але сир буде специфічним, солодкавим. На смак буде відрізнятися від того сиру, до якого ми звикли.
Також, як мені казали, в кип'ячене молоко обов'язково слід додавати трошки сметани чи кислого молока, інакше молоко довго киснутиме і матиме не дуже добрий (гіркуватий) присмак. Якщо молоко не кип'ятити (наприклад, коли робите сир для старших діток), то воно скисне без додавання чогось.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Online bonitka

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #26 : 05 Січень 2013, 13:45:34 »
nananet, молодець, дуже гарно розписала (полетів +). z4
Для малої я роблю сирочок ("творожок") дещо по-іншому: відігріваю кисле молоко на повільному вогні, до стану, коли все молоко піднімається на верх, доливаю солодкого молока (на 0,5 л. кислого молока - 200 мл. солодкого молока, але НЕ перемішую ложкою, а легенько збовтую) Знову нагріваю (на повільному вогні), потім, коли сирочок відділився від сироватки (ніби трішки зменшився в обємі), відкидаю на ситце і відразу закидаю у стакан погружного блендера (сироватка добре не стекла, але, все так задумано, тому що, насправді у сироватці дуже багато корисних речовин: калій, кальцій, фосфор, магній і інші життєво важливі для нашого органу сполуки, у тому числі мінеральні солі і кислоти). Закидаю 1-2 середні почищені яблучка
(або банан), додаю 50-100г ягід (смородини даю трошки -десь 20 г, бо інакше суміш буде дуже концентровано кислою) або полунички, або чорниці, 1-2 ст. ложки натурального меду і все збиваю блендером до утворення однорідної маси, якщо маса дуже густа, то доливаю ще трішки сироватки або 1-2 ст л. сметани. Виходить смакотулька!!! z4 Моя дитина їсть сир тільки в такому вигляді. d112
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Uly@nk@ Mala

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2197
  • Поблагодарили: 9 раз
  • Репутація: +391/-1
  • ...все, що віддав, - твоє!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Уляна
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #27 : 15 Січень 2013, 09:41:20 »
Поділюсь і я своїм рецептом домашнього сиру (творогу). Цей рецепт пройшов перевірку неодноразово і був створений на основі методу "проб и ошибок"  d27 а якщо серйозно, то так ще роблять творог в селах.

Беремо кисле молоко (у мене завжди це 3 або 4 літрова банка домашнього молока). Заливаємо в мультиварку і включаємо функцію "печь" на 2 години (температура 40 градусів). Я доливаю ще туди десь склянку солодкого (перекип'яченого) молока, на око. До речі, можна і не доливати, просто якщо додати, то творог буде солодший і "масніший". Робила часто без доливання, то теж смачно, просто він кисліший  :)
Потім через 2 годин виливаємо це все на друшлаг з марлею. Я ще краї марлі скручую разом і накриваю будь яким нетяжким пресом (ставлю зверху пластмасову підставочку для кастрюль). І все. Коли сир стече, перекладаю в посудину і в холодильник. Творог готовий, смачного  ;)

За рахунок того, що молоко відігрівається на випічці, творог получається пластами і зовсім не сухий. Також у кого немає мультиварки - не біда. Моя мама робить те ж саме у духовці. Просто банки з кислим молоком ставить в духовку на мінімальну температуру, допоки не відділиться сироварка. І вона робить без доливання солодкого молока
 

Offline Uly@nk@ Mala

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2197
  • Поблагодарили: 9 раз
  • Репутація: +391/-1
  • ...все, що віддав, - твоє!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Уляна
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #28 : 15 Січень 2013, 09:45:18 »
До речі, якщо готувати творог дитині до року, то можна робити те ж саме, лише замість сирого кислого молока, брати кефір з молочного гриба. Сьогодні якраз буду пробувати таке робити  ;) оскільки поки я тут пишу повідомлення, творожок у мене вже відігрівається  d100
 

Offline Uly@nk@ Mala

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2197
  • Поблагодарили: 9 раз
  • Репутація: +391/-1
  • ...все, що віддав, - твоє!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Уляна
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #29 : 15 Січень 2013, 13:11:03 »
Дівчата, можу вже відзвітуватись  d108 творожок з кефіру (з молочного гриба) получився смачненький  d142
Звичайно, він відрізняється від нашого звичного творогу, але смачно. Відмінність основна в тому, що цей виходить такий мягкий, що й не треба перетирати. Такої кремоподібноі консистенціі. Я нічого туди не доливала цього разу. Просто кефір + випічка..

Цитувати
Беремо кисле молоко (у мене завжди це 3 або 4 літрова банка домашнього молока). Заливаємо в мультиварку і включаємо функцію "печь" на 2 години (температура 40 градусів). Я доливаю ще туди десь склянку солодкого (перекип'яченого) молока, на око
Ще забула сказати, що іноді замість солодкого молока я вливаю пряжене (коли є в холодильнику приготоване)  d27. То взагалі смакотень  d142
 

Offline Uly@nk@ Mala

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2197
  • Поблагодарили: 9 раз
  • Репутація: +391/-1
  • ...все, що віддав, - твоє!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Уляна
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #30 : 16 Січень 2013, 16:06:10 »
А сьогодні я попробувала зробити кисле молоко за рецептом nananet. І одразу з нього - зробила творожок. То мені цей варіант більше сподобався, тобто творожок дитині з кислого молока на основі кипяченого + сметана смачніший, ніж творог на основі кефіру з гриба  d104
Тому Надя, дякую за підказку  ;)
 

Offline elem

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 638
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +170/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Любов
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #31 : 30 Січень 2013, 19:17:21 »
Які гарні і корисні рецепти! z4 Якраз те, що треба d41. А сметану яку додаєте: домашню чи магазинну? Бо я планую на домашньому молоці.
 

Offline Мамася

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1273
  • Поблагодарили: 187 раз
  • Репутація: +448/-3
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максимчик 26.04.2011
  • Ваше справжнє ім’я: Альона
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #32 : 30 Січень 2013, 19:40:51 »
Я раніше малому сирок робила з кислого і солодкого домашнього молока - ставила молоко кипятити, а коли закипало, вливала кисле молоко.Коли утворювався сирочок, вибирала його, додавала ягоди і все  z4
[/url]
 

Offline Uly@nk@ Mala

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2197
  • Поблагодарили: 9 раз
  • Репутація: +391/-1
  • ...все, що віддав, - твоє!
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Уляна
Re: Як смачно зробити творожок?
« Reply #33 : 30 Січень 2013, 23:38:07 »
Цитувати
Які гарні і корисні рецепти!  Якраз те, що треба . А сметану яку додаєте: домашню чи магазинну? Бо я планую на домашньому молоці.
Я давала домашню і на домашньому молоці теж робила кефірчик  :)

А так, як Альона написала, то знаю, що багато мамусь роблять  z4. Просто тут додається кисле молоко, яке не піддається обробці (кипятінню), а дехто це на перший прикорм не хоче...