Автор Тема: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок  (Прочитано 18080 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline AdelitaАвтор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3734
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +226/-0
  • Тримаю на ручках свій скарб)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Різдвяний стіл



Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Різдвяний стіл: Підлива

Підлива моєї бабусі! Вона підходить до картоплі, до пісних голубців, до пирогів.

Склад:
цибуля;
гриби сушені (білі чи підпеньки);
риба- оселедець.
Приготування.
Цибулю почистити нарізати кружельцями.
Гриби кладемо в миску з гарячою водою, промиваючи їх. Потім їх на грубій мясорубці перемолоти.
Нарізану цибулю кладемо в алюмінієву кастрюлю, щоб трохи покипіла. заливаємо зверху холодною водою. кладемо гриби на цибулю, не перемішуємо, щоб не пригоріли гриби. На малому вогні варимо до повної готовності грибів - 1 год.

Готую рибу. оселедець почистити, помити, порізати на квадратики, докидуємо до звареної цибулі з грибами, даємо олії, солі до смаку, 15 хв на малому вогні хай покипить, перемішуючи. готово.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline лана лістат

  • люблю своїх хлопчиків
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3369
  • Поблагодарили: 12 раз
  • Репутація: +112/-0
  • Ангели є на землі і це мій Синуля)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маркус,5 років
  • Ваше справжнє ім’я: Руслана-Катерина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #1 : 20 Грудень 2010, 12:33:03 »
ммм,різдвяні рецептики збуджують апетит,хочу Різдва,як згадаю про смаколики)
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Василина

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 808
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максюшка
  • Ваше справжнє ім’я: Василина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #2 : 20 Грудень 2010, 12:38:32 »
Різдвяний стіл: Як приготувати кутю

Кутю залежно від регіону та традиції готують по-різному, але традиційний рецепт куті є наступним:

Відварюється пшениця, таким чином, щоб вона була м'якою, але водночас і не розвареною. Мнеться мак (раніше це робили у ступі) таким чином, щоб "пішло молочко". Подрібнюються грецькі горіхи. Розпарюбться родзинки. Береться пару ложок меду. Усе це перемішується з невеличкою кількістю теплої кип'яченої води (інколи готують на узварі).

У куті кожна складова має своє значення: мак - це зорі на небі, молодість; пшениця - це життя; мед - здоров'я; горіхи - багатство; ізюм - життя та любов, боже провидіння.  

ще такий рецептик: 1 склянка пшениці, півсклянки маку, півсклянки волоських горіхів,  півсклянки родзинок, 10 шт. кураги, мед (за смаком)
 


Offline AdelitaАвтор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3734
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +226/-0
  • Тримаю на ручках свій скарб)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #3 : 20 Грудень 2010, 12:41:10 »
а ми на різдво будемо вдома)) приїдемо на все готове, гаряченьке і смачненьке))) Хоча і прикольно брати участь в приготуванні страв))) коли бабуся розказує цікаві історії))) згадує старі колядки))) Як я вже хочу різдва. І ще хочу на узд з чоловіком піти, щоб побачити наше майбутнє янголятко)))
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline лана лістат

  • люблю своїх хлопчиків
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3369
  • Поблагодарили: 12 раз
  • Репутація: +112/-0
  • Ангели є на землі і це мій Синуля)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маркус,5 років
  • Ваше справжнє ім’я: Руслана-Катерина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #4 : 20 Грудень 2010, 12:44:46 »
ми теж до батьків поїдемо,але готувати різдвяні страви будемо разом d26,бо так смачніше буде їсти  d15
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Василина

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 808
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максюшка
  • Ваше справжнє ім’я: Василина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #5 : 20 Грудень 2010, 12:48:26 »
ми раніше їздили в село до бабусі і завжди на готове, а тепер відколи появилась дитина, нема можливості їздити і тому приходиться все самій готувати, іто так по скромному, бо в мене свекруха свідок Єгови, а для нас з чоловік багато не приготуєш, бо пропаде. d104
 

Offline Василина

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 808
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максюшка
  • Ваше справжнє ім’я: Василина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #6 : 20 Грудень 2010, 12:48:52 »
Різдвяний стіл: Узвар

Друга страва Святвечора це Узвар. На один літр узвару нам знадобиться:
- 125 г - сушених фруктів
- 75 г цукру
- 50 г меду

Узяти сушених груш, яблук, вишень, слив, родзинок. Обдати і залити гарячою водою. Накрити кришкою і поставити на помірний вогонь. Варити 1 - 1,5 години. Після того як узвар охолоне додати мед і поставити у холодне місце.
 

Offline Василина

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 808
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максюшка
  • Ваше справжнє ім’я: Василина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #7 : 20 Грудень 2010, 12:49:44 »
Різдвяний стіл: Вареники

Традиційно в багатьох українських родинах на Свят вечір і на Різдво вареники робляться з кислої або свіжої капусти чи з картоплею.

Начинки для вареників:
Свіжу капусту варять в підсоленій воді, дрібненько її січуть і потім тушать з підрум'яненою цибулькою на олії. Солять і перчать за смаком. До капусти можна додати пару посічених варених грибів або попередньо підсмажених з цибулькою печериць. Смажити треба до тих пір поки не випаруються вода і сік з капусти, щоб в результаті начинка була досить густа.

Квашену капусту, якщо вона не є досить дрібна ще подрібнити і потушити на олії, а коли вареники плануєте подавати до столу на Різдво, то і на смальці (приблизно на 800 грам капусти 60 грам жиру). Додати смажену цибулю, перець, сіль. Якщо капуста є занадто рідкою можна додати панірованих сухарів.

Варену картоплю пом'яти і додати до неї смажену цибульку, поперчити і посолити за смаком. Можна додати посічених варених і злегка підсмажених грибочків.
 

Offline Василина

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 808
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максюшка
  • Ваше справжнє ім’я: Василина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #8 : 20 Грудень 2010, 12:51:30 »
Різдвяний стіл: Пампушки

ще рецептик пампушків, минулого року наготувала забагато d110 і не було кому їсти, прийшлось роздавати z2

Пампушки

- 500 г борошна
- 40 г дріжджів
- 100 г цукру
- 0,5 ч. ложки солі
- 1 склянка молока
- 50 г маргарину
- 4 яйця (жовтки)
- 1 ст. ложка коньяку
- ванільний цукор.

Для начинки: мак, розтертий з цукром, або пелюстки троянди, перетерті з цукром, або вишневе варення.

Борошно пересіяти, дріжджі розчинити у молоці. Маргарин розтерти з цукром, ванільним цукром, цедрою лимона, додавати по одному жовтку і розтирати до утворення однорідної маси. Розчинені дріжджі влити до маси, додати тепле молоко, коньяк, всипати борошно і замісити пухке тісто. Накрити, щоб підійшло, перемісити. Дати ще раз підійти, тоді частину викласти на посипану борошном дошку, розкачати корж завтовшки 1,5 см, склянкою позначити кола до половини коржа, у центр кожного покласти начинку, накрити другою половиною тіста і склянкою вирізати пампушки. Викласти їх на дошку, посипану борошном, накрити і поставити в тепле місце, щоб підійшли. Смажити у великій кількості жиру, щоб плавали. Виймати на паперові серветки, щоб вони увібрали зайвий жир, посипати цукровою пудрою з ванільним цукром.
 

Offline AdelitaАвтор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3734
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +226/-0
  • Тримаю на ручках свій скарб)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #9 : 20 Грудень 2010, 12:53:55 »
Різдвяний стіл: Узвар

250г сушених фруктів: яблука, сливи, груші.
1 л води
1 ст л меду
2ст л цукру
Сушені фрукти промити. Замочити в холодній воді на 2-3 години, щоб набухли. І варити до готовності. Цей узвар дома ми часто готуємо))) Бабуся нам сушки на зиму любить заготовлювати)  
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline лана лістат

  • люблю своїх хлопчиків
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3369
  • Поблагодарили: 12 раз
  • Репутація: +112/-0
  • Ангели є на землі і це мій Синуля)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маркус,5 років
  • Ваше справжнє ім’я: Руслана-Катерина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #10 : 20 Грудень 2010, 12:54:53 »
Василина,як я тебе розумію,в мене та ж сама ситуація,Свекруха - Свідок Єгови d109
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline AdelitaАвтор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3734
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +226/-0
  • Тримаю на ручках свій скарб)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #11 : 20 Грудень 2010, 12:55:31 »
а я минулого тижня захотіла пампушок. зробила тісто. і воно не виросло - халепа((((. Дома спробую знову. там і дріжді рідніші - не то що ці сухі горошки))
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline лана лістат

  • люблю своїх хлопчиків
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3369
  • Поблагодарили: 12 раз
  • Репутація: +112/-0
  • Ангели є на землі і це мій Синуля)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маркус,5 років
  • Ваше справжнє ім’я: Руслана-Катерина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #12 : 20 Грудень 2010, 12:57:03 »
Наталія,а ви тісто в теплі тримали?
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline AdelitaАвтор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3734
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +226/-0
  • Тримаю на ручках свій скарб)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #13 : 20 Грудень 2010, 13:03:47 »
Різдвяний стіл: Квасоля з грибами

300г квасолі, 50 г сушених опеньків, 2 цибулини, 2ст л борошна, 2 ст.л. олії, сіль, 2-3 зубч часника.

Фасолю залити холодною водою, а опеньки -гарячою водою, залишити на ніч щоб набухли.
Зварити разом в невеликій кількості води до готовності фасолі. Дрібно посічену цибулю засмажити на олії, тоді додати борошно і тримати на вогні, доки не набере золотистого забарвлення. Все зєднати, заправити до смаку сіллю, часником.

Різдвяний стіл: Суп з оселедцем

3 л води, о,5 л гороху і 1 оселедець, 1 цибуля, 50гр олії, сіль.

Варити горох, щоб розварився (2-3 год). Коли буде майже готовий кидаємо рибу, дрібно порізану (філе оселедця соленого) + сіль в кінці + цибулька тушена
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Василина

  • Своя Мамка
  • ******
  • Повідомлень: 808
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максюшка
  • Ваше справжнє ім’я: Василина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #14 : 20 Грудень 2010, 13:06:36 »
Цитувати
Василина,як я тебе розумію,в мене та ж сама ситуація,Свекруха - Свідок Єгови
вона одного разу помагала готувати,а на вечерю не лишилась d104 , ми з чоловіком вечеряли двоє d141
 

Offline AdelitaАвтор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3734
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +226/-0
  • Тримаю на ручках свій скарб)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Денис
  • Ваше справжнє ім’я: Наталія
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #15 : 20 Грудень 2010, 13:07:25 »
так) я в 3х кімнатах кондиціонери  на тепло ввімкнула.
я загріла молоко( воно порошкове, стоїть рік при кімн темп. закрите), кинула в нього яйце, дріжді 1 ч л. перемішала. поклала в тепло на 30хв. накривати стакан не треба7 бо я не накрила. Потім вже тісто робила. накрила тісто і 2 години воно в теплі стояло.
чесно кажучи з сухими дріждями я лиш вперше працюю. дома на нормальних тісто росло добре.
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline лана лістат

  • люблю своїх хлопчиків
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3369
  • Поблагодарили: 12 раз
  • Репутація: +112/-0
  • Ангели є на землі і це мій Синуля)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маркус,5 років
  • Ваше справжнє ім’я: Руслана-Катерина
Re: Різдвяні кулінарні традиції наших мамок
« Reply #16 : 20 Грудень 2010, 13:12:36 »
а в мене з сухохо дріжжі получається тісто,просто його попередньо потрібно перемішати і просіяти з невеликою кількістю муки)
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]