Автор Тема: Бездріжджовий хліб  (Прочитано 2614 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Бездріжджовий хліб
« : 17 Вересень 2016, 08:34:23 »
Недавно відкрила для себе випічку бездріжджового хліба (на заквасці) у домашніх умовах. Пам'ятаю, десь 5 років тому пробувала спекти такий хліб на самостійно вирощеній заквасці, але, на жаль, перший досвід був невдалий.
На цей раз спробувала спекти хліб на готовій заквасці (хмелевій) і результат мене на стільки вразив, що на даний час це стало моїм захопленням.  d53
Можливо, хтось також захоче попробувати смак домашнього бездріжджового хліба, тоді вам сюди!  d120

Бездріжджовий хліб

Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Складники:
200г закваски (у мене хмелева)
2 склянки води
4 ч.л. цукру (або меду)
1ч.л.солі
1 ст.л. олії
1/2ч.л. соди (щоб нейтралізувати кислинку притаманну хлібу на заквасці, хто любить з кислинкою, можна не давати)
5-6 склянок борошна

Процес приготування:
Спочатку виливаємо в миску закваску - близько 200г, потім додати теплу воду 2ск.  (гарно виполоскати цією водою ємність, в якій зберігалась закваска) та 3 ск. борошна, 1ч.л меду (можна цукор), все гарненько вимішати, накрити серветкою і залишити на 7-10год, щоб тісто підійшло.
За цей час тісто повинно збільшилось у об'ємі десь у 2 рази.
Відділити частину опари (близько 200г) на наступний заміс, до тієї кількості, що залишилася, додати 3ч.л цукру (можна меду), солі, 1/2ч.л. соди (нейтралізує кислинку притаманну хлібу на заквасці, якщо любите з кислинкою, можна не давати), ще 3ск. борошна - все гарно вимішати (дивіться по консистенції - тісто має мати вигляд м'якого колобка і трохи липнути до пальців). Поставити на 1,5 години у ємність для випічки, щоб тісто підходило. Після того як тісто збільшилось у об'ємі, практично ще раз так, як було, нагріти духовку до 200°С, випікати протягом півгодини, забираю, коли добре підрум'янився,  у мене духовка пече рівномірно.
Якщо печете довше, щоб верхушка хліба не пригоріла за цей час, то після того, як верх підрум'янився, накрити фольгою. І все.
Година пройшла і хлібчик готовий.  d120

Бездріжджовий хліб з висівками
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Ось такий вийшов у мене хлібчик на заквасці + частину борошна замінила висівками.  d120

Хлібчик м'який, не кришиться, пружинистий, тобто, якщо його придавити пальцями і відпустити - легенько повертається у попереднє положення.
Має легеньку кислинку (я спеціально не давала соду, щоб її нейтралізувати, люблю легеньку кислинку в хлібі). Смачний і головне корисний... d9
Такий хліб залишається м'яким декілька днів.

Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 
Сказали спасибо: npylypiv, Lidiia

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #1 : 17 Вересень 2016, 08:58:29 »
На що потрібно звернути увагу під час приготування хліба на заквасці.

В декількох словах напишу, що може вплинути на "ріст" хліба:
1. Опара має бути такої консистенції як на оладки, краще густіша, ніж рідша, тому що, якщо опара рідка, тісто не підніметься, хліб буде погано пропікатись.
2. Потрібно дати підходити опарі близько 7-10год. (можна робити опару на ніч). За цей час опара має піднятись вдвічі від початкового стану.
3. Якщо пройшло 10 год, а опара зовсім не збільшилась в об'ємі, або збільшилась дуже мало, то проблема в температурі,  тобто опару потрібно зігріти, в такому випадку ставлю в духовку і виставляю температуру 28град - оптимальна температура для дозрівання опари/тіста (можна виставити меншу температуру, головне не більшу). І чекаєте поки опара підніметься вдвічі, інакше хлібчик не виросте, або трошки виросте. Коли опара виросла вдвічі, тоді змішуєте решту інгредієнтів і ставите тісто у форму для випікання,  тоді знову на годинку-півтри, щоб тісто підросло у формі...Тут також важливо наступне - якщо бачите через годину, що тісто не виросло, то створіть комфортні умови для росту - покладіть у тепло і чекайте поки не підніметься ще раз так від початкового стану.
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 
Сказали спасибо: sjana

Offline Vn

  • Організатор СП!
  • Своя Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 881
  • Поблагодарили: 1886 раз
  • Репутація: +849/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: дiвчинка
  • Ваше справжнє ім’я: Вероніка
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #2 : 17 Вересень 2016, 09:16:21 »
Вже з нетерпінням чекаю на закваску, щоб спробувати d53
Розпив оригінальних парфумів Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

e-p.prom. Колготи, легінси, шкарпетки, білизна Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Kancpartner. Дитячі іграшки,канцтовари.  Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Color-it.Все для школи,офісу,дому,іграшки. Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Кarina: щітки для волосся, перукарське, манікюрне приладдя Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Залишки з моїх СП Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 
Сказали спасибо: bonitka


Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #3 : 17 Вересень 2016, 11:06:00 »
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Вже з нетерпінням чекаю на закваску, щоб спробувати d53
:bo Класна штука!

Подумала і додала ще: [time]17 Вересень 2016, 11:08:44[/time]
Дуже хочу спробувати спекти чорний хліб, або хоча би наближений до чорного (чорний хліб люблю більше, ніж білий), тільки треба знайти потрібне борошно.  :xmm
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline silfa

  • Новенька Мамка
  • **
  • Повідомлень: 27
  • Поблагодарили: 263 раз
  • Репутація: +77/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Юлія 3 рочки
  • Ваше справжнє ім’я: Ліля
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #4 : 17 Вересень 2016, 11:18:47 »
Мені також вже цікаво спробувати :)
Лиш не знаю чи в хлібопічці получиться так як треба... :xmm
 
Сказали спасибо: NadIra

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #5 : 17 Вересень 2016, 12:09:47 »
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Мені також вже цікаво спробувати :)
Лиш не знаю чи в хлібопічці получиться так як треба... :xmm
Получиться пречудово!  :bo В рецепті є рекомендації по випіканню хліба в хлібопічці.  :flv
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 
Сказали спасибо: silfa

Offline наталя711243

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 196
  • Поблагодарили: 545 раз
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: всі на А
  • Ваше справжнє ім’я: наталя
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #6 : 27 Вересень 2016, 13:46:32 »
а в мене опара росте,ввечері спробую спекти :)
 
Сказали спасибо: bonitka

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #7 : 27 Вересень 2016, 13:51:15 »
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
а в мене опара росте,ввечері спробую спекти :)
Дуже тішуся від Ваших слів!  d41 Чекаємо звіту у темці.  d91
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline наталя711243

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 196
  • Поблагодарили: 545 раз
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: всі на А
  • Ваше справжнє ім’я: наталя
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #8 : 27 Вересень 2016, 21:33:17 »
 d41 d41 d41 спекла,ніби вийшов,правдп пекла в тортівниці,то дуже не виріс d30
 
Сказали спасибо: bonitka

Offline sjana

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 127
  • Поблагодарили: 346 раз
  • Репутація: +61/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Оксана
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #9 : 28 Вересень 2016, 15:13:12 »
Нарешті і я готова  d53
Хочу уточнити: тісто вимішують лише раз?
 

Offline наталя711243

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 196
  • Поблагодарили: 545 раз
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: всі на А
  • Ваше справжнє ім’я: наталя
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #10 : 28 Вересень 2016, 15:19:41 »
я вирішувала один раз тісто таке гарне туге і ставила у форму і чекала щоб підросло десь годину і пекла 40 хв
 
Сказали спасибо: bonitka, sjana

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #11 : 28 Вересень 2016, 15:26:19 »
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
Нарешті і я готова  d53
Хочу уточнити: тісто вимішують лише раз?

Ні, 2 рази: 1 -ше замішуєте опару на воді +закаска+1-на ложка цукру+половина муки по рецепту - це все має бродити не менше 7год, найкраще 10год, а можна й більше, треба дивитись по тісту.
2-й заміс - перед випіканням- додається решту складників передбачених рецептом (цукор, сіль, олія, решта борошна) , після цього відставити тісто ще на 1,5год, щоб підійшло, але вже в тій ємності, в якій буде випікатись. Ставити в духовку тільки після того, як тісто підніметься вдвічі від попереднього стану.

Подумала і додала ще: 28 Вересень 2016, 15:27:42
З опари не забудьте відділити близько 200г тіста для наступного замісу. 
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 
Сказали спасибо: sjana

Offline Lidiia

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 131
  • Поблагодарили: 252 раз
  • Репутація: +47/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Анна та Єлизавета
  • Ваше справжнє ім’я: Ліда
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #12 : 28 Вересень 2016, 16:34:35 »
 :hi Я спекла вчора, хліб дійсно чудовий, гарно ріжеться, не кришиться, а головне смачний і корисний  d41 Одразу свекрусі половинку на пробу дала  d53
Сьогодні спекла булочки на молоці, теж пречудові))
Дякую за теке чудове СП  :flv
 
Сказали спасибо: bonitka

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #13 : 28 Вересень 2016, 17:37:00 »
Лідія, дякую Вам за відгук! Дуже рада, що у Вас усе вийшло. d41 Смакуйте на здоров'ячко!  :flv
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 
Сказали спасибо: Lidiia

Offline наталя711243

  • Активна Мамка
  • ****
  • Повідомлень: 196
  • Поблагодарили: 545 раз
  • Репутація: +53/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: всі на А
  • Ваше справжнє ім’я: наталя
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #14 : 28 Вересень 2016, 18:00:45 »
мій хлібчик
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 
Сказали спасибо: bonitka

Offline bonitkaАвтор темы

  • Головне в житті - СІМ'Я! Кар'єра не чекає тебе вдома, гроші не витруть сльози, а слава не обійме вночі...
  • Організатор СП!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 1650
  • Поблагодарили: 840 раз
  • Репутація: +1036/-0
  • Don't worry, be happy...
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #15 : 28 Вересень 2016, 18:14:52 »
Клас!!!  :bo Вітаю!   :flv
Дякую, за фотозвіт!  d120
Білоруська постільна білизна - якість за доступну ціну
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]

Позолочені вироби з медичного золота
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline silfa

  • Новенька Мамка
  • **
  • Повідомлень: 27
  • Поблагодарили: 263 раз
  • Репутація: +77/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Юлія 3 рочки
  • Ваше справжнє ім’я: Ліля
Re: Бездріжджовий хліб
« Reply #16 : 06 Жовтень 2016, 22:54:33 »
Також спека хлібчика на заквасці, але в хлібопічці! Получився   :bo смачний, ароматний)) і корисний!
Всім сподобався!

 
Сказали спасибо: bonitka