Автор Тема: Готуємо сир вдома  (Прочитано 33998 раз)

0 Користувачів і 1 Гість дивляться цю тему.

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сир
« Reply #17 : 14 Березень 2012, 12:16:02 »
Домашній вершковий сир (крем-сир, cream cheese)

 Совгаючись по зарубіжному кулінарному інтернеті часто зустрічаю рецепти з вершковим сиром (крімчіз). Але в магазинах у нас він усього від двох виробників, і в складі кожного безліч навряд чи корисних добавок (один аж скрипить на зубах бр...). Тому я дуже втішилася, коли знайшла рецепт, як виготовити це закордонне диво удома. Експеримент дуже порадував — ніжний, кремовий злегка солонуватий сир, доволі дієтичний між іншим (у порівнянні з магазинними).


Склад:
400 мл ряженки 3,6%
400 мл кефіру 3,2%
200 мл сметани 20%
1/2 чайної ложки солі
1 чайної ложки яблучного оцту (виноградного, малинового)

Опис:
Змішати в мисці всі компоненти. Сито поставити в каструлю відповідного розміру, так, щоб сито не падало, а стійко трималося на верхньому ободі. Марлю (ситець) вистелити у сито чи друшляк, вилити на тканину суміш і залишити стікати.
Через 2-3 години можна обережно зібрати марлю чи ситець за кінці, обв'язати ниткою і підвісити, підставивши знизу ємкість для збору рідини. А можна залишити в ситі. Якщо в домі прохолодно, залишати на кухні, або забирати до холодильника.

 Сир буде готовий через 1-3 доби залежно від способу (на ситі, чи підвішування) і бажаної густини.

 Готовий сир зберігати в холодильнику 3-5 днів.

 Вихід — 250 грам.
 

Offline Мамася

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1276
  • Поблагодарили: 187 раз
  • Репутація: +448/-3
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Максимчик 26.04.2011
  • Ваше справжнє ім’я: Альона
Re: Готуємо сир
« Reply #18 : 14 Березень 2012, 12:19:51 »
ого, я к багато рецептів. d107. Т@ny@, від мене величезний +, обовязково щось спробую зробити...
[/url]
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сир
« Reply #19 : 14 Березень 2012, 12:20:28 »
Види сирів

Брі (фр. brie) — французький м'який сир, з пікантним смаком, покритий скоринкою з світлої цвілі, завжди невеликого розміру. Батьківщиною цього сиру є однойменна історична провінція Франції, межі якої приблизно збігаються з кордонами сучасного департаменту Сена і Марна в регіоні Іль-де-Франс неподалік від Парижа.

********

Бринза (бриндза, бриндзя) — сичужний розсільний сир, виготовлений з овечого молока за допомогою ферменту з натурального сичуга свійської худоби. Зазвичай білого кольору, ззовні нагадує домашній сир, має молочний солоний смак. Виготовляють у вигляді округлих головок вагою до 1 кілограма. Широко вживаний в українській кухні. Найпопулярніший сорт сиру в Карпатах. За смаковими властивостями та технологією виробництва бринзи схожим є грецький сир фета.

********

Гауда (Gouda) - голландський твердий сир з коров'ячого молока, у вигляді бруска з рівномірно розташованими дірочками овальної форми. Смак сиру коливається від трохи солодкуватого до гострого, вважається найпоширенішим сиром у світі. Гауда отримав свою назву на честь маленького портового містечка, де він з'явився.Цей сир почали виготовляти там ще в 6 столітті. Сьогодні численні сироварні по всьому світу виготовляють його за оригінальним голландським рецептом. Смак сира Гауда - від ніжного і м'якого, горіхового, до насиченого пряного. В основному цей сир розрізняється за трьома ступенями зрілості: молодий (2-3 місяці), середній (6 місяців), старий (щонайменше рік).Також існує і півторарічний Гауда - він твердий і дуже гострий, його використовують, як правило, для натирання в різні страви. Цей сир є одним з найпопулярніших продуктів експорту Голландії і займає дуже важливе місце в сироварінні країни. Дуже важливу роль в утворенні смаку Гауди відіграє процес дозрівання. Повільне визрівання в складських приміщеннях дає кращі результати, ніж прискорене дозрівання сирів заводського виробництва. Гауда, так само як Едамер, може бути з тмином, крім того, сьогодні в Голландії виробляють різні Гауди – з пониженим вмістом солі, жиру, а також Гауду з італійським відтінком, недозрілий сир, що легко плавиться при нагріванні.

********

Ґорґонцола, горгонзола (іт. Gorgonzola) — італійський м'який сир з пліснявою.
Батьківщиною цього сиру з характерним гоструватим смаком є Північна Італія (Ломбардія, П'ємонт). Його назва походить від назви містечка Ґорґонцола в Ломбардії.
Виготовляється з коров'ячого молока з додаванням сичужного ферменту, солі та грибка Penicillium gorgonzola, який забарвлює сир зеленкувато-голубими прожилками. Жирність — 25-35 %. Період дозрівання — 2 місяці. До сім'ї сирів ґорґонзола належать також Dolcelatte, Panarone, Stracchino та Gorgonzola con Mascarpone.

********

Грюєр (фр. Gruyère) — традиційний швейцарський твердий жовтий сир без дірок у вигляді величезних голів з темною скоринкою та приємним квітково-горіховим ароматом. Виготовляють у Ґрюєрі, кантон Фрібур. 26 липня 2001 року грюєр отримав статус AOC (фр. appellation d'origine contrôlée) в Швейцарії та 27 березня 2007 року у Франції — це значить, що грюєром може називатися тільки сир, що вироблений в кантонах Фрібур, Во, Ньовшатель та Юра, а також в деяких частинах кантону Берн.
Одна головка сиру важить 35 кг, для її виробництва потрібно 400 літрів молока, тобто 12 літрів на один кілограм сиру. За один день завод виробляє 1 680 кг сиру Ґрюер. Після того сир розміщується у печері місткістю 7 тон. Сир постійно миють у солоній воді та перевертають.

********
Едам (Edamer) - голландський твердий сир у формі кулі із гострим смаком.
Робиться з коров'ячого молока з додаванням натурального ферменту на основі яблучного соку, для згортання (звурдження) молока
Едамер своєю назвою зобов’язаний гавані, разташованій на північ від Амстердаму.
Цей голландський сир вже в 17 сторіччі був популярним - як у себе на батьківщині, так і в сусідніх країнах.
Смак цього сиру горіховий, а аромат сильнішає при дозріванні.
Сир Едамер витриманий протягом півтора року – є справжньою насолодою для гурмана. Однак найпопулярнішими все ж залишаються недозрілі варіанти Едамера.

********

Емменталь (Emmentaler) - швейцарський твердий сир з дуже великими дірками.
Перші згадки про цей сир відносять до 1293 року. Отримав він свою назву від однойменної долини в німецькій частині Швейцарії і став настільки відомим, що в багатьох країнах подібні сири привласнили собі цю назву - але далеко не його якість і смак. Сир Емменталь має характерний для твердого вареного сиру фруктово-горіховий солодкуватий смак. Він має великі дірки в своєму тілі через особливості процесу його виготовлення.

********
Камамбер - виготовляється з непастеризованого коров’ячого молока. У процесі дозрівання завдяки грибку Penicillum camemberti покривається характерною білявою пліснявою. Сир має легкий горіховий присмак, є доволі м’яким, але менш жирним, ніж брі. Його жирність становить 45 %. Період дозрівання — 3 тижні. Оригінальний камамбер продається у формі кружальця (рідше овалу) вагою приблизно 250 гр., запакованого у деревяну коробочку, зроблену з тонкого шпону. Камамбер має кремовий колір, цей сир їдять дуже свіжим (він зберігається не більше тижня від дня виготовлення).
Специфіка камамберу полягає у його дуже різкому запаху, який не всім подобається. Але гурмани стверджують, що саме в ньому полягає неповторність камамберу та його оригінальінсть.

********

Моцарела, моцарелла (іт. mozzarella) — італійський молодий м'який сир з буйволячого або коров'ячого молока. Оригінальний моцарела походить з регіонів Кампанія, Апулія та Базиліката і виготовляється з молока буйволиць чи корів а також їх суміші. В інших регіонах Італії та в багатьох країнах світу цей еластичний сир виготовляється з коров'ячого молока. Жирність — 50 % (з буйволячого молока) або 45 % (з коров'ячого молока). Назва сиру походить від дієслова mozzare (іт. відривати). Він здобув всесвітню популярність, як складник піци і салату Caprese (моцарела, помідори, базилік, оливкова олія).

********

Пармезан, Парміджано Реджано (іт. Parmigiano Reggiano) — італійський твердий сир з коров'ячого молока. Парміджано, крім відмінних смакових характеристик, володіє також іншими важливими якостями. Незважаючи на високу калорійність, сир легко засвоюється організмом, тому лікарі рекомендують його людям з ослабленим травленням, дітям і кому вже перевалило за 50 років.

********

Рокфор (фр. Roquefort) - французький сир з пліснявою. Батьківщиною цього сиру є вапнякові плато на півдні Центрального масиву. Його назва походить від назви села Рокфор-сюр-Сульзон (фр. Roquefort-sur-Soulzon), розташованого у регіоні Руерґ (фр. Rouergue), департамент Аверон (фр. Aveyron). В околицях цього села розташовані карстові печери, у яких дозріває рокфор.
Виготовляється з сирого овечого молока. Благородна пліснява penicillium roqueforti забарвлює сир зеленкувато-голубими прожилками. Жирність - 45 %. Мінімальний час дозрівання - 3 місяці, оптимальним вважається період у 5 місяців. Грибок, який надає рокфору характерного смаку і аромату, міститься у печерних ґрунтах. Традиційно його отримували, залишаючи на 6-8 тижнів у печерах хліб. Після цього хліб висушували, добуваючи порошок грибка. Сьогодні грибок вирощується в лабораторіях, а рокфор й далі дозріває у карстових печерах при відносно сталій температурі (6-13 °C) та вологості (95 %). Пориста порода забезпечує добру циркуляцію повітря. Відразу за Рокфор-сюр-Сульзон розташовані 17 печер, що простягаються на 12 рівнях на глибину до 2 км. У кожній печері виготовляють окремий підтип рокфору.
Рокфор - перший французький сир, який отримав сертифікат про походження (1925)

********

Сулугуні - цей напівтвердий сир займає чільне місце серед розсільних сирів. Його чистий сирний, солонуватий, пікантний смак, легка гострота ідеально гармонує з овочами, салатом, білим духмяним хлібом. Він незамінний при приготуванні салатів по рецептурах східної та грузинської кухні. Шматочок цього сиру добре відтінить букет хорошого сухого червоного вина.

********

Домашній сир — кисломолочний продукт, виготовлений з коров'ячого самосквашеного молока. Для цього свіже молоко поміщають в тепле місце на 12-24 години для сквашування, воно відбувається за допомогою молочнокислих бактерій, які містить молоко. Потім посуд зі сквашеним молоком поміщають на 10-15 хв. в парову баню для згортання згустка, регулюючи температуру (50-55° С) та слідкуючи за відділенням сироватки. Зварений згусток викладують на друшляк вистланий марлею, дають стекти сироватці, скручують тканину до утворення твердої головки. Сир можна зберігати при температурі до +8 °C не більше як 72 години. Домашній сир широко застосовують для приготування різноманітних страв української кухні; начинок для вареників, налисників та пирогів, запіканок, закусок та десертів.

********

Фета, Фетакі — популярний грецький сир. Слово "фета" (грец. φέτα) італійського походження (італ. fetta = "скибка") і означає "скибка (сиру)". Класичний фета виготовляється з овечого молока, інколи додається козяче молоко (5-10 %). Застосування консервантів і барвників забороняється. Фета належить до групи м’яких сирів, його жирність становить 40-45 %. З фетою споріднені деякі сири балканського і карпатського регіонів: албанський djath, болгарський сирене, турецький beyaz peynir, сербські та македонські сири, румунський brânză та українська бринза.

********

ЧЕДДЕР - істинно англійський сир названий так по імені містечка в графстві Сомерсет, де його вперше виготовили наприкінці XVI століття. Спочатку його робили з овечого й козячого молока, потім перейшли на коров’яче. Для вироблення цього твердого сиру використають цільне пастеризоване або сире молоко. Загорнений у тканину, чеддер зріє від 60 днів до напівроку, а іноді й рік. Звичайно чеддер випускають у формі циліндра вагою 27-35 кілограмів. В 1840 році фермери – сировари, вирішивши зробити весільний подарунок королеві Вікторії, виготовили гігантський 500-кілограмовий чеддер, на який пішло молоко 750 корів! Чеддер – один із самих продаваних у світі сирів. З 1851 року чеддер випускають у США, так у таких кількостях, що американський чеддер поставляється в Англію. Тісто цього сиру – кольорів слоновой кості або жовтувате, але іноді в процесі виробництва його підфарбовують натуральним барвником аннато. Щирий чеддер володіє горіховим і злегка гострим і кислуватим присмаком.

і ще багато -багато...
 


Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сир
« Reply #20 : 14 Березень 2012, 12:30:24 »
М'який домашній сир з кропом


Інгредієнти
Молоко (свіже, з, 2%) - 1 л
Оцет (яблучний) - 2 ст. л.
Масло вершкове - 2 ст. л.
Сіль - 1 ч. л.
Кріп (сушений) - 1 ч. л.
Рецепт "М'який домашній сир з кропом"
Молоко довести до кипіння.

Як тільки почне закипати, додати сіль, оцет, кріп і вершкове масло, перемішати, дати закипіти ще раз (займе близько хвилини). За цей час сироватка добре відокремиться. Вимкнути вогонь.

Зцідити відразу сироватку через марлю, накрити марлею сир і поставити зверху гніт, він повинен бути достатньо важкий!

Через 40-45 хвилин сир охолоне, звільніть його від марлі і наріжте на потрібні вам шматочки. Сир ріжеться дуже легко. Він дуже і дуже смачний! Сиру виходить 150-160 р. Якраз на закуску до вечері.
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сир
« Reply #21 : 14 Березень 2012, 12:34:00 »
Дехін - ніжний і лeгкій м'який сир з йогурту


Інгредієнти
Йогурт натуральний (Свіжий йогурт (домашній, чи магазинний). Від якості і смаку йогурту буде залежати якість і смак кінцевого продукту)
Сіль (Її можна взагалі не додавати, але при бажанні можна і додати-дивіться самі)

Рецепт "Дехін - ніжний і лeгкій м'який сир з йогурту"

Прокладіть друшляк чистою тканиною, або марлею згорнутої вчетверо і влийте в нього наш йогурт. Розмажте його по поверхні тканини з усіх сторін, щоб швидше відокремилася сироватка. Кінці тканини підігніть і складете поверх йогурту.

Тепер, герметично оберніть всю цю нехитру конструкцію прозорою поліетиленовою плівкою. Це потрібно для того, щоб обмежити потрапляння в йогурт кисню, адже наш сир готуватиметься кілька годин і якщо цього не зробити, то йогурт може просто скиснути, або, що ще гірше, покритися сухої жовтої скоринкою.
 Тепер поставте все це справа в холодильник. Якщо хочете отримати м'який сир, то залиште в холодильнику на 12-18 годин, а якщо бажаєте отримати щільний сир, то нехай стоїть в холодильнику близько доби, або трохи довше.

Через приблизно 16 годин помістіть отриманий ніжний сир в герметичну посуд і поставте в холодильник. На цьому етапі, Дехін можна трохи підсолити.
 Не викидайте що стекла сироватку! Її можна просто випити, або використовувати в різних рецептах, наприклад замісити на ній тісто, або зварити чудовий борщ.
 В холодильнику і в герметичній посуді, Дехін можна зберігати близько трьох днів.

Будьте щасливі і здорові!
 Приємного апетиту!
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сир
« Reply #22 : 14 Березень 2012, 12:39:42 »
Мармуровий домашній сир


Інгредієнти для "Мармуровий домашній сир"
Молоко - 2 л
Сметана - 400 г
Яйця - 6 шт
Морквяно-яблучний сік - 100-150 мл
Рецепт "Мармуровий домашній сир"

 Я всі інгредієнти розділила на дві частини.

 1 частина

 1 літр молока закип'ятити, додавши сіль. Якщо хочете малосолоний сир - вистачить 0, 5 ст. л. Додати морквяний сік, обсяг не вказую, це вже кому, який відтінок подобається.
 Збити яйця зі сметаною і в кипляче молоко поступово влити сметанно-яєчну суміш, весь час помішуючи, варити хвилин 5 - 6, поки сироватка не відокремиться від сиру.

 Сито або друшляк застелити марлею, перелити в нього сирну масу. Дати сироватці добре стекти. Перекласти масу в миску.

 2 частина

 Приготувати таким же чином, як і першу. Тільки залишити її в друшляку.
 Додати до неї попередній сир з соком. Перемішати, тільки сильно не треба, щоб на зрізі залишилися гарні розлучення.

 Коли рідина стече, накрити сир звисаючими кінцями марлі, зверху покласти меншу за діаметром тарілку, а на неї яку-небудь тяжкість, наприклад, літрову банку з водою. Залишити так на 4 - 6:00, через годину можна поставити в холодильник.

 Приємного апетиту!!
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сиррррррр......
« Reply #23 : 14 Березень 2012, 12:42:41 »
Яєчний сир


Яйце - 5 шт
Молоко - 500 мл
Сметана - 0.5 стак.
Сіль - 1 ч. л.
кмин, Зелень (у мене кріп)
Рецепт "Яєчний сир" "
Отже: яйця добре розмішати з сіллю.

Далі нам буде потрібна водяна баня. Я використовувала для цього каструлю для кип'ятіння молока з подвійними стінками, між якими і заливається вода. Ось так вона виглядає.

Виливаємо в каструлю молоко, сметану, яєчну суміш з сіллю, добре перемішати.
  Після додати кмин і нарізану зелень (все це я додавала на "око").
  І ставимо на водяну баню. Баню ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння (води) і зменшуємо вогонь на найслабший.

Молоко і яйця повинні перетворитися в пластівці. Готуємо, помішуючи, хвилин 30-40.
  Ось тут на самому початку я рекомендую спробувати нашу суміш. Може, як для вас, потрібно чогось додати, наприклад, ще сіль.

Беремо друшляк, вистилає його марлею, складеною в кілька шарів. І відкидаємо нашу суміш на друшляк, дати стекти сироватці.

Коли сироватка стекла, накриваємо наш "сир" краями марлі і зверху помістити гніт і поставити в прохолодне місце (я залишала з вечора і до ранку).
 

Offline Lapochka

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1310
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +189/-0
  • Треба вміти перегортати нову сторінку життя
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 9 років
  • Ваше справжнє ім’я: Ольга
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #24 : 14 Березень 2012, 19:14:58 »
Таня, ти як завжди час дарма не тратиш! Лови ще один плюс, я домашній сир давно роблю, але за стандартним рецептом! Якраз хотіла пошукати рецепт плавленого сирка, а ти вже це зробила! Умнічка! smile336
 

Offline Yuli4ka

  • Жизнь не для того, чтобы ждать пока стихнет буря. Она для того, чтобы учиться танцевать под дождем
  • Свідома Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 359
  • Репутація: +11/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Сашулька 3 рочки
  • Ваше справжнє ім’я: Юлія
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #25 : 14 Березень 2012, 19:26:35 »
Таня,ну ви молодець, скільки рецептів,все доступно. Обовязково треба попробувати зробити щось z4
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline kokocuk

  • все буде добре! :)
  • Модератор форуму!
  • Досвідчена Мамка
  • *****
  • Повідомлень: 3476
  • Поблагодарили: 60 раз
  • Репутація: +702/-0
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Настя
  • Ваше справжнє ім’я: Марія
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #26 : 14 Березень 2012, 19:27:44 »
 d41 клас!Дякую!Обожнюю сир z4
величезний + від мене d41
СП на жіноче взуття Для того щоб побачити посилання: Register or Login] (є можливість викупу поштучно)
 

Offline rosco

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1358
  • Поблагодарили: 49 раз
  • Репутація: +186/-0
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Аня
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #27 : 14 Березень 2012, 19:32:42 »
Танюша, рецептів так багато, що і незнаю з якого розпочати :), але обов"язково якийсь попробую зробити, лови +,за таку клопітку роботу.
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #28 : 25 Березень 2012, 22:12:51 »
Соєвий сир тофу

Соєвий сир тофу має китайське «походження» і був відомий ще з II століття до н. е.. пізніше він став основним продуктом харчування в Японії, Кореї, Таїланді і В'єтнамі.


Тофу містить велику кількість рослинного білка, тому дуже ціною в вегетаріанської кухні і як пісне блюдо. Він містить 8 незамінних амінокислот, вітаміни групи В і вітамін Е, фосфор, калій та залізо. Соєвий сир продукт низькокалорійний і не містить холестерину.
Щоб приготувати соєвий сир тофу необхідно попередньо замочити 2 склянки сухої сої в холодній воді і залишити на ніч у прохолодному місці.
На наступний день її необхідно добре промити. Засипати 1 склянку замоченою сої в блендер і залити 1 склянкою холодної води. Все збити. Потім через лавсановий мішечок (або шматок марлі в кілька шарів) віджимаємо соєве молоко.
Кип'ятимо воду (беремо з розрахунку 2 склянки води на 1 стакн замоченою сої) і вливаємо соєве молоко. Кип'ятити близько трьох хвилин. після чого знімаємо з вогню і обережно помішуючи додаємо 1 ½ ложки коагулянту. Звичайно як коагулянтів (створаживаться речовин) використовують «Нігара» (хлорид магнію) і сульфат кальцію. Їх можна замінити соком 2-х лимонів.

Протягом 3 - 5 хвилин молоко створаживается (сироватка повинна бути прозорою). Якщо після закінчення 5 хвилин рідина не ставати прозорою, то можна додати ще трохи лимонного соку (коагулянту).

Отриману масу викладаємо в лавсановий мішечок, гарненько віджимаємо і кладемо вийшов сир під прес.

Тофу має вийти білого кольору щільної консистенції і нейтрального смаку .
Але це його «несмак має безліч переваг - його можна смажити, варити запікати, готувати на пару, в супах.
З нього так само можна готувати солодкі та десертні блюдо. Як говоритися «все залежить від соусу, по яких подадуть»
Тофу можна зберігати в холодильнику, заливши подсленой водою протягом тижня (воду потрібно міняти кожні 1-2 дні) У вакуумній упаковці з водою тофу може зберігатися кілька тижнів. Також його можна заморожувати.
 

Offline Lapochka

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 1310
  • Поблагодарили: 6 раз
  • Репутація: +189/-0
  • Треба вміти перегортати нову сторінку життя
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: 9 років
  • Ваше справжнє ім’я: Ольга
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #29 : 04 Квітень 2012, 02:08:48 »
Я якраз маю суху сою, треба буде спробувати такий ще один цікавий рецепт соєвого сиру d143
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #30 : 18 Квітень 2012, 10:38:26 »
Лабану (солоний сир)
 

інгредієнти:

 1 кг 500 гр гр густого овечого йогурту
 5 ч.л дрібна морська сіль (без верху)
 Марля

приготування:

 Змішати в мисці густий йогурт з сіллю.
 Марлю скласти в декілька раз.Положіть в неї йогуртовую масу, зав'язати у вигляді "мішечка", підвісити над раковиною на 12:00, періодично допомагаючи сироватці стекти, тобто з двох сторін руками, як би придавлювати мішечок з йогуртовій масою, щоб стікала сироватка . Готовий сир викласти на тарілку, полити оливковою маслом.Подавать з затарений і питою.

додаток:

 Якщо йогуртовую масу залишити в марлі на добу в прохолодному місці, то сир вийде більш твердим, але еластичним, який можна скачати в кульки, покласти в банку, налити оливкова олія і зберігати до 7 днів без холодільніка.Возможно вам знадобиться трохи більше часу ніж 24 години, залежить від йогурту, тому якщо сироватка все ж не вся скла і з йогуртовій маси не можливо скачати кульки, залиште ще на 12:00.

 При потребі, дістати кульки, покласти в тарілку, розрівняти, полити оливковою маслом.Можно в лабанині додавати свіжу дрібно-рубану м'яту або сушену мелену, сушену мелену паприку, мелений перець чилі і скачувати в шарікі.Но, традиційний і класичний спосіб приготування без добавок . Замість овечого йогурту, можна використовувати звичайний, але густий або грецький йогурт.
 А якщо немає заатара, то можна навіть посипати прованськими травами, теж буде смачно! Або з скибочками тонко порізані свіжого огурца.А так же такий сир можна додавати в діпи і салати.
 

Offline лана лістат

  • люблю своїх хлопчиків
  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 3369
  • Поблагодарили: 12 раз
  • Репутація: +112/-0
  • Ангели є на землі і це мій Синуля)
    • Награды
  • Ім’я ваших дітей і вік: Маркус,5 років
  • Ваше справжнє ім’я: Руслана-Катерина
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #31 : 18 Квітень 2012, 10:40:59 »
я обожнюю сир....Танюша,вам ++++++
Для того щоб побачити посилання: Register or Login]
 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #32 : 18 Квітень 2012, 10:45:47 »
Кубанський великодній ком
 
 Молоко 6% - 1 літр (краще натуральне, але у нас це складно)
 Яйця - 8 шт
 Сіль - 1 ст.л. без гірки (ймовірно, треба буде досолити небагато)
 Кріп - 2-3 ст.л. дрібно порізаного
 Суміш перців мелена - 1 ч.л.
 Сушені томати - пучку
 Можна додати чилі або паприку

1. Ставимо молоко на вогонь, солимо (повинно бути трохи пересолене) і доводимо до кипіння.
2. Поки молоко гріється, яйця збиваємо трохи виделкою, додаємо кріп, перець та інші спеції.
3. Коли молоко закипить, тонкою цівкою вливаємо яєчну суміш, помішуючи.
4. Продовжуючи заважати, чекаємо того моменту, коли молокоо і яйця згорнуться і відокремиться напівпрозора сироватка.
5. Все, відкидаємо масу на сито, застелене марлею, віджимаємо, пресуємо і підвішуємо стікати і остигати.
6. Коли охолоне, і сироватка перестане капати, дістаємо і прибираємо в холодильник на ніч.

 

Offline Т@ny@Автор темы

  • Досвідчена Мамка
  • *******
  • Повідомлень: 2273
  • Поблагодарили: 10 раз
  • Репутація: +363/-1
    • Награды
  • Ваше справжнє ім’я: Тетяна
Re: Готуємо сирррррр....
« Reply #33 : 18 Квітень 2012, 10:47:38 »
Сир з кефіру

На 300 гр сиру: 1 літр кефіру, 1 морозильна камера

  Кефір покласти в морозильну камеру і тримати там до повного замерзання.
  Після чого розрізати упаковку, заморожений кефір викласти на сито з марлею (накрити кінцями тієї ж марлі),
  залишити розморожуватися при кімнатній температурі (у мене це зайняло приблизно 10:00),
  коли вся кефірна сироватка стече, виходить ніжний сир.